Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

.
.
Foto: Rias Immink

Wie vroeg en slim boekt, kan tientallen euro’s besparen

Pretpark voor ’n prikkie

15 APR 2017 Martijn Klerks

Amsterdam - Naast de paashazen en de motormuizen komen dit weekend ook de pretparkdieren weer tevoorschijn. Zo’n dagje uit is stukken leuker als ook de portemonnee er lol aan beleeft. Daarom: een beknopte gids voor pretparkplezier in tijden van magere koopkracht.

Wie de reclamefolders en de Ster-blokken een beetje in de gaten houdt weet: de grootste besparing op een dagje uit maak je al bij het kopen van de kaartjes. De belangrijkste les: koop geen kaartje op de dag van uw bezoek bij de kassa van het pretpark. Een online aangeschaft ticket is bijna altijd €1 of €2 goedkoper – een béétje gezin heeft hier het eerste tientje al in de portemonnee gehouden.

Maar daar blijft het niet bij. Sommige uitjes bieden forse vroegboekkortingen. In Slagharen bijvoorbeeld betaalt iedereen die minstens een week van tevoren zijn ticket koopt, 30% minder.

Rustige dagen

Bovendien zijn kaarten voor rustige dagen – doordeweeks, buiten de schoolvakanties – standaard vaak goedkoper dan de kaarten voor dagen waarop grote drukte wordt verwacht. Voor een dagje Slagharen op een maandag, dinsdag of donderdag in mei betaalden wij deze week €10,50 – een schijntje ten opzichte van de €27,50 in de zomer op de dag zelf. Geen wonder dat veel ouders hun kinderen naar een pretpark meenemen als de school gesloten is voor een studiedag.

Kinderen zijn ook een fijne besparingspost. Dat is minder gek dan het klinkt. Zo’n beetje elk pretpark hanteert eigen kindertarieven. Soms mogen kinderen tot een bepaalde leeftijd voor gereduceerd tarief naar binnen, soms gaat het op basis van lengte.

Dan loont shoppen: een kind van 95 centimeter mag nog gratis naar binnen bij Drievliet, maar moet bij de ingang van Toverland ineens een kaartje kopen – toch €18. Plopsa indoor in Coevorden laat iedere bezoeker langer dan één meter de volle mep betalen (€19,99, kindertarief €9,99), terwijl Toverland kinderen tot 1,20 meter korting geeft.

Parkeerkosten

Ook op de reis van huis naar de attractie toe valt te besparen. Wie met de auto komt, betaalt tussen de €8 en €10 aan parkeerkosten.

Dan kán het voordeliger zijn om met het openbaar vervoer te komen – vooral met parken die iets dichter in de buurt liggen. Met websites als Viamichelin, van de bekende bandenfabrikant, kunt u uitrekenen welk vervoermiddel goedkoper is.

Ook op dit vlak zijn er trouwens kortingskaarten te vinden: de Nederlandse Spoorwegen bieden bezoekers aan de Efteling – opvallend genoeg alleen op hun Engelstalige website – een combiticket voor de trein en de bus aan. Een retourtje vanuit Amsterdam kost zo €36,10 per persoon – en dat is íéts goedkoper dan wanneer u de kaartjes voor trein en bus los zou kopen. Op Spoordeelwinkel.nl, eveneens van de NS, zijn ook vaak mooie acties te vinden.

Duurste dagje

Met kaartjes overnemen van particulieren is het altijd een beetje oppassen: het internet zit vol met lieden die maar wat graag een poot uitdraaien bij gezinnen die in een opwelling besluiten dat ze er een dagje uit willen. Ga daarom nooit blind in op een mooie aanbieding op sites als Marktplaats: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Stel vragen aan de verkoper, en laat het zitten als u het niet vertrouwt. Een dagje uit waar u wel voor betaald heeft, maar wat niet doorgaat omdat u bent opgelicht, is immers het duurste dagje uit van allemaal.

Als u dan toch (kortings)kaarten overneemt van particulieren, handel dan met mensen die u kent – die toch wel sparen bij AH, maar zelf nooit naar de Efteling zouden gaan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur