Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Krijgen we nu een spaargeit?'

Veel boze reacties op bannen Fortis-varkentje

21 FEB 2008 Erik Morsink

Amsterdam - Generaties Nederlanders zijn opgegroeid met het spaarvarken. Zo’n blozend gezellig zwijn met een gleuf om je duiten in te deponeren. Zo leerde je als kind al dat je verstandig met je centjes moest omspringen. Maar tijden veranderen, evenals de samenstelling van de Nederlandse bevolking. En zo komen ook spaarvarkens op het hakblok te liggen.

Gisteren besloot Fortis Bank om hun zeven jaar oude pluchen knuffel Knorbert niet langer cadeau te geven bij het openen van een jeugdspaarrekening, ’omdat hij niet voldoet aan de eisen die de multiculturele samenleving aan ons stelt’. Oftewel: een handjevol religieus bezwaarden meldde zich bij de bankverzekeraar om te klagen dat ons oer-Hollandse spaarvarken niet strookte met hun geloof. Het besluit om varken Knorbert dan maar over de kling te jagen, leverde een storm van protest op uit het hele land.

„Zwarte Piet was al in de ban gedaan, evenals de negerzoenen en nu dan het varken. Wat staat er nog meer op het programma van onze multiculturele medemens? Mariakaakjes, Arnhemse meisjes, moorkoppen en Jodenkoeken”, zo vraagt Joop van Wijk uit Den Haag zich vertwijfeld af.

Boerka

Karen uit Brabant reageert boos: „Alleen al door deze actie krijgt mijn zoontje dus nóóit een rekening bij Fortis Bank.” En Pim uit Amsterdam schrijft sarcastisch: „Waarom dan geen varkentje met een boerka aan?”

Veel mensen vragen zich af wat er voor het varkentje in de plaats komt. „Krijgen we nu een spaarkameel? Of een spaargeit?”

„Dat weten we nog niet”, vertelt een woordvoerster van Fortis. Ze benadrukt: „We zoeken een ander cadeautje omdat onze voorraad op is. Knorbert is zeven jaar oud. En het is echt niet zo dat wij ’m nu ineens erkennen als een godsdienstig symbool. Het spaarvarken hoort gewoon bij sparend Nederland, we zouden wel gek zijn om dat gegeven overboord te gooien. Maar nogmaals, Knorbert is niet meer te krijgen, en we gaan op zoek naar ander presentje.” Een nieuw spaarvarken misschien? „Dat weet ík zelfs nog niet, alleen een handjevol marketeers”, aldus de woordvoerster.

Overdreven

Nasja Stokvis uit Landsmeer die met een dikke 14.000 spaarpotten, beeldjes en knuffels de grootste varkensverzameling van Europa heeft, vindt het ’weren’ van het kindercadeautje „erg overdreven. Moet dan alles maar afgeschaft worden? Ik heb hier thuis een hele hoop varkens staan van de Rabobank, gezellige dingen hoor. Ja, Knorbert heb ik ook. Ik heb er een muntje van én de knuffel zélf. Ik denk dat mijn liefde voor het varken als kind al is gegroeid. Of”, grapt ze, „ik ben in m’n vorige leven zelf een varken geweest.”

Collega-verzamelaar Fräncis Michiels uit het Brabantse Budel vindt dat „iedereen anders mag denken over een varken. Maar ik associeer Knorbert niet met geloof en eten. Voor mij is ’t een knuffeldier, ze zijn zo vreselijk lief. En wij hier in Brabant zijn groot geworden met varkens. Niet voor niets zeggen de vrouwen hier over hun gezin: ik heb varkens van jongen en een beer van een vent.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur