Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP XTRA

Spaargeld gaat naar kluis

14 APR 2016 Ruben Eg

AMSTERDAM - Slechts iets meer dan een tiende van de spaarders laat zijn geld op de bank staan bij een negatieve spaarrente.

Dat blijkt uit een vraag die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gesteld aan een eigen consumentenpanel, die vandaag in het economenblad ESB staat. Met 34% gaat een ruime meerderheid zijn of haar spaargeld waarschijnlijk thuis of in een kluis te gaan bewaren als de spaarrente negatief wordt.

Van de ondervraagden zegt 20% van plan te zijn om te gaan beleggen is 20% van plan. Opvallend is dat van dit percentage slechts 6% aangeeft op dit moment al te beleggen. Het spaargeld gebruiken om de hypotheek of andere schulden (versneld) af te lossen is 18% van plan.

Buitenland

De AFM noemt dit laatste plan het meest verstandig. Wie overweegt het spaargeld in het buitenland moet zich vooraf goed informeren, verwijst een woordvoerder naar de problemen met de bank Icesave: „In Europa zie je diverse banken die een wat hogere spaarrente aanbieden. Maar kijk goed onder welk depositogarantiestelsel de bank valt, hoe het land er voor staat en met welke firma je zaken doet.”

Onbegrip

Banken stellen de spaarrente steeds verder omlaag door de negatieve depositorente bij de Europese Centrale Bank (ECB). Bij ING, Rabobank en ABN Amro staat de rente voor een normale spaarrekening al op 0,4% tot 0,5%.

Ceo Gerrit Zalm van ABN Amro waarschuwde vorige week voor de gevolgen van een nog verdere verlaging van de rente door de ECB. „Spaarders zullen dit niet begrijpen”, zei hij over een dreigende situatie waarin moet worden betaald voor spaargeld. „Mensen gaan dan contant geld in huis houden.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 519.78
+ / - -0.4%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur