Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

’Verlaag garantie spaargeld’

13 APR 2012

DEN HAAG - Het besluit om de garantie op spaargelden te verhogen tijdens de kredietcrisis, was verstandig. Dit concludeert de parlementaire enquêtecommissie in haar eindrapport over de maatregelen die de overheid nam tijdens de financiële crisis in 2008.

De Nederlandse overheid besloot om de dekking van het zogeheten depositogarantiestelsel (dgs) voor spaarders te verhogen van bijna 40.000 tot 100.000 euro. Ook spaartegoeden bij de later omgevallen IJslandse Icesave-bank kwamen onder de garantie te vallen. Hierdoor konden veruit de meeste burgers erop vertrouwen dat hun spaargeld veilig was.

De noodzaak om ook de spaartegoeden van Nederlanders bij Icesave te garanderen, staat niet vast, vindt de commissie. „Toch heeft de commissie er begrip voor, om maatschappelijke onrust bij spaarders tijdens de kredietcrisis weg te nemen.” Bovendien was de maatregel een „verantwoord risico”.

Nederland verhoogde het garantiestelsel nadat in Europa landen steeds hogere garanties gingen afgeven op spaargeld. Hierdoor dreigde er spaargeld te verschuiven tussen landen en binnen landen, waardoor de financiële stabiliteit bedreigd werd.

De commissie beveelt overigens aan om nu het garantiebedrag in Europees verband terug te schroeven naar ongeveer 50.000 euro.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur