Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Dalende rente maakt spaarders creatiever

13 SEP 2012

Spaarders zijn ontevreden over het lage renteniveau en zoeken een hoger rendement op hun spaargeld. Om die reden zijn termijndeposito’s momenteel zeer in trek. Het aantal klanten van internetspaarbank LeasePlan Bank dat een termijndeposito afsloot, groeide het afgelopen jaar van 30 naar 60 procent, meldt de bank.

Daarnaast ziet de bank in toenemende mate dat particuliere spaarders hun spaargeld actief spreiden over meerdere termijndeposito’s. Zo profiteren zij optimaal van de relatief hoge depositorentes en kunnen zij zo nodig toch beschikken over geld voor onvoorziene uitgaven.

Korte termijn deposito populair

Vooral 1-jaars termijndeposito’s zijn op dit moment populair. De afgelopen twaalf maanden bedroeg het verschil tussen de rente op een direct opvraagbare internetspaarrekening en een 1-jaars termijndeposito circa 0,5 procent. Voor termijndeposito’s met een langere looptijd was dit verschil nog hoger. Toch is er nog steeds een relatief grote groep consumenten die geen gebruik maakt van termijndeposito’s.

Bij LeasePlan Bank zetten nu nog steeds vier op de tien klanten hun spaargeld volledig op een flexibele spaarrekening. De internetspaarbank denkt dat dit bij de andere banken niet veel anders is. De belangrijkste overweging voor consumenten om niet te kiezen voor een termijndeposito, is de zorg dat zij niet over voldoende spaargeld beschikken om onverwachte uitgaven op te vangen.

Spreidingsstrategie: simpel maar doeltreffend

In het huidige economische klimaat met lage rente doen steeds meer consumenten aan ‘slim sparen’: zij verspreiden hun spaargeld over meerdere termijndeposito’s. "Het principe van de spreidingsstrategie is simpel en doeltreffend,” vertelt Rob Keulemans, directeur van LeasePlan Bank.

“Consumenten willen nu eenmaal graag wat geld achter de hand houden. Bijvoorbeeld voor onderhoud aan het huis, de auto, of een nieuwe wasmachine. Stel, een spaarder heeft een totaal spaarbedrag van €12.000,-. Hij zet maandelijks €1.000,- weg in een 1-jaars termijndeposito. Tegen de tijd dat hij al zijn spaargeld heeft ondergebracht in de twaalf verschillende deposito’s, komt het eerste deel alweer vrij.”

Bij een andere variant van de spreidingsstrategie zet een spaarder zijn spaarbedrag weg in meerdere termijndeposito’s met verschillende looptijden, van bijvoorbeeld drie, zes, negen of twaalf maanden. Met deze strategieën behoudt de spaarder zijn flexibiliteit en kan hij toch profiteren van een hogere rente.

LeasePlan Bank introduceert binnenkort een rekentool op haar website, waarmee spaarders zelf kunnen bepalen welke spreidingsstrategie voor hen het meest ideaal is.

Klik hier om meer spaarrentes te vergelijken

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur