Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

6 tips om verstandig te sparen

27 NOV 2012

DEN HAAG - Veel Nederlandse huishoudens houden te weinig geld achter de hand voor het geval de koelkast, televisie, of auto kapot gaat. Daardoor komen ze in de financiële problemen, bleek eerder deze week uit een onderzoek. Zes spaartips van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud):

Spaargeld geld bankrekening kinderen lenen gebruiken
Foto: stock.xchng kwod

1. Spaardoel bepalen

Eerst moet bedacht worden waarom en hoeveel er gespaard moet worden. Wil je een spaarbuffer hebben voor de noodzakelijke vervanging van bijvoorbeeld een kapotte wasmachine? Heb je daarnaast ook een doel in de vorm van een mooie auto of lange reis?

2. Hoeveel kunt u sparen?

Breng in kaart hoeveel ruimte er is om te kunnen sparen, het verschil dus tussen de inkomsten en uitgaven. Bedenk dat voor alle bezittingen maandelijks geld apart gelegd moet worden, omdat alles een keer kapot gaat.

3. Automatisch sparen

Laat het spaarbedrag iedere maand automatisch overschrijven naar een spaarrekening. Dan kom je minder makkelijk in de verleiding het aan iets anders uit te geven.

4. Vergelijk spaarrekeningen

Zoek een goede spaarrekening die bij je doel past. Een spaarbuffer voor bijvoorbeeld een kapotte koelkast moet op een flexibele spaarrekening staan waar je zonder extra kosten geld van af kan halen. Een spaardoel voor de langere termijn kan op een ander type spaarrekening waarop het langer vast staat en waarbij je een hogere rente ontvangt. Hier kunt u spaarrekeningen vergelijken

5. Overweeg banksparen

Op een gewone spaarrekening betaal je vermogensbelasting als je meer dan 21.139 euro per persoon aan vermogen hebt. Dan betaal je 1,2 procent belasting over het bedrag daarboven. Bij banksparen, bijvoorbeeld voor je pensioen, betaal je belasting over het tegoed op het moment dat je het laat uitbetalen. En je hoeft bij het banksparen minder belasting te betalen over het vermogen dan wanneer je het op een gewone spaarrekening heeft staan.

6. Is de bank betrouwbaar?

Check voordat je een spaarrekening opent op de site van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) of je in zee gaat met een betrouwbare bank die een vergunning heeft of een goedgekeurd prospectus.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
5.9 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 512.19
+ / - +0.09%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Vrouwen moeten helemaal financieel zelfstandig zijn


Verstuur