Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
vr 30 nov 2012, 16:30

Derde deel Icesave-geld terugbetaald

DEN HAAG - 

Voor de derde keer heeft Nederland een deel van het Icesave-geld teruggekregen. Het gaat om 93,5 miljoen euro, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag. Het geld komt uit de boedel van Landsbanki, het moederbedrijf van de IJslandse internetspaarbank Icesave.

Foto: Lex van Lieshout

Daarmee is nu 734 miljoen euro terugbetaald. In totaal heeft de Staat 1,3 miljard euro voorgeschoten om de spaarders van het failliete Icesave te compenseren. De rest van de schuld zal in de komende jaren door de curatoren van Landsbanki worden terugbetaald, aldus het ministerie van Financiën.

2008

Icesave zette in mei 2008 voet op Nederlandse bodem. Via internetspaarrekeningen brachten meer dan honderdduizend Nederlanders miljarden euro's onder bij de bank. Nog geen half jaar later kon de bank haar verplichtingen niet meer nakomen en nationaliseerde IJsland de bank.

Nederland compenseerde

Nederland leende IJsland daarna 1,3 miljard euro omdat het land niet meer aan haar wettelijke plicht kon voldoen om de Nederlandse spaarders van Icesave te compenseren. De Nederlandsche Bank compenseerde vervolgens de spaarders tot een bedrag van 100.000 euro.


7.6 °C
W5
 
files 287
199 km.
Beurs AEX
AEX 493.24
+ / - +1.55%

Stelling DFT Geld

‘De vergoeding bij stroomstoringen is te laag'


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie