Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Eindejaarsbonus gaat de spaarpot in

12 DEC 2012

AMSTERDAM - SPAREN De eindejaarsuitkering zal deze maand veelal in de spaarpot verdwijnen. Van de werknemers met zo'n eindejaarsuitkering geeft 50 procent aan die te zullen sparen.

Website leert kinderen met geld omgaan
Foto: ANP

Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van de afgelopen week onder bijna 60.000 respondenten.

Anders schulden aflossen

Drie op de tien mensen (29 procent) geeft aan de uitkering te zullen gebruiken om schulden af te lossen. Slechts een op de vijf is van plan om de decembergratificatie uit te geven. „Het is niet zo vreemd dat de eindejaarsuitkering vaker wordt gespaard dan uitgegeven. Het vertrouwen onder consumenten ligt laag en ze houden de hand op de knip”, verklaart ING-econoom Marten van Garderen.

Bezuinigingen dienen zich aan

Consumenten zijn terughoudend omdat er voor de komende jaren flinke bezuinigingen op de rol staan. Hoe die precies gaan uitpakken voor iedereen, is nog niet helemaal duidelijk. Van Garderen: „Maar zolang consumenten niet goed weten waar ze aan toe zijn, blijven ze voorzichtig met het doen van aankopen.”

13e maand

December is traditioneel de maand waarin een deel van de werknemers een eindejaarsuitkering krijgt uitbetaald. De verwachtingen zijn wat dat betreft niet hoog gespannen. De eindejaarsuitkering of 13e maand is niet wettelijk geregeld, maar volledig afhankelijk van de cao of arbeidscontract.

Lagere bonus verwacht

Drie op de tien werknemers (29 procent) denkt dat de uitkering minder zal zijn dan vorig jaar. De grootste groep (53 procent) verwacht dat de eindejaarsuitkering even hoog is als vorig jaar, terwijl een op de vijf (19 procent) denkt dat de uitkering hoger uitvalt.

1.6 °C
NNO1
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Voor Sinterklaas koop ik vooral cadeaus, voor kerst vooral eten


Verstuur