Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Eindejaarsbonus gaat de spaarpot in

12 DEC 2012

AMSTERDAM - SPAREN De eindejaarsuitkering zal deze maand veelal in de spaarpot verdwijnen. Van de werknemers met zo'n eindejaarsuitkering geeft 50 procent aan die te zullen sparen.

Website leert kinderen met geld omgaan
Foto: ANP

Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van de afgelopen week onder bijna 60.000 respondenten.

Anders schulden aflossen

Drie op de tien mensen (29 procent) geeft aan de uitkering te zullen gebruiken om schulden af te lossen. Slechts een op de vijf is van plan om de decembergratificatie uit te geven. „Het is niet zo vreemd dat de eindejaarsuitkering vaker wordt gespaard dan uitgegeven. Het vertrouwen onder consumenten ligt laag en ze houden de hand op de knip”, verklaart ING-econoom Marten van Garderen.

Bezuinigingen dienen zich aan

Consumenten zijn terughoudend omdat er voor de komende jaren flinke bezuinigingen op de rol staan. Hoe die precies gaan uitpakken voor iedereen, is nog niet helemaal duidelijk. Van Garderen: „Maar zolang consumenten niet goed weten waar ze aan toe zijn, blijven ze voorzichtig met het doen van aankopen.”

13e maand

December is traditioneel de maand waarin een deel van de werknemers een eindejaarsuitkering krijgt uitbetaald. De verwachtingen zijn wat dat betreft niet hoog gespannen. De eindejaarsuitkering of 13e maand is niet wettelijk geregeld, maar volledig afhankelijk van de cao of arbeidscontract.

Lagere bonus verwacht

Drie op de tien werknemers (29 procent) denkt dat de uitkering minder zal zijn dan vorig jaar. De grootste groep (53 procent) verwacht dat de eindejaarsuitkering even hoog is als vorig jaar, terwijl een op de vijf (19 procent) denkt dat de uitkering hoger uitvalt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.3 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Moet de EU een eind maken aan de wirwar van snelweg- en milieuvignetten?


Verstuur