Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Ouderen zijn handige spaarders

19 FEB 2013

Ouderen van boven de 60 zijn handig met hun spaargeld. Ze weten veel over spaarvormen en veiligheid en waarderen hun spaargedrag aanzienlijk hoger dan jongeren. Verder valt op dat ouderen op andere keuzes maken met hun spaargeld dan jongeren.

Foto: Cor Salverius

60-plussers geven zichzelf een een 7 voor huin spaargedrag en hun kennis over sparen, blijkt uit een onderzoek van ABN Amro-dochter MoneYou. Mensen onder de 40 geven zichzelf voor hun kennis over sparen een 6,5 en spaarders tussen de 40 en 60 een 6,8. 

Jongeren zien hun kapitaal groeien

In een eerder onderzoek van MoneYou bleek begin 2013 wel dat jongeren hun spaargeld het hardst zagen groeien. Lees meer daarover in het artikel Jongeren betere spaarders.

 

Keuze voor een bank

De bijna 1200 ondervraagden vinden de hoogte van de rente veruit het belangrijkste motief bij de keuze voor een spaarbank.

Dit zijn de belangrijkste punten waar spaarders op letten.

1.     Rente (87%)
2.     Depositogarantiestelsel (56%)
3.     Voorwaarden (53%)
4.     Veiligheid (35%)
5.     Land van herkomst (19%)

Motieven verschillen per leeftijd

Jongeren en ouderen vinden wel andere zaken belangrijk, blijkt uit het onderzoek van MoneYou. Jongeren onder de 25 noemen veiligheid vaker als belangrijke voorwaarde (50 procent ten opzichte van 35 procent). Dertigers kijken vaker naar eerdere ervaringen met de bank en vinden het land van herkomst juist minder belangrijk.

60-plussers hechten bovengemiddeld veel waarde aan het depositogarantiestelsel (dat uw spaargeld tot 100.000 euro garandeert bij een faillissement van de bank), spreiding van spaargeld en het land van herkomst van de bank.

-2.6 °C
OZO2
Beurs AEX
AEX 455.51
+ / - +1.31%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Voor Sinterklaas koop ik vooral cadeaus, voor kerst vooral eten


Verstuur