Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Fiscus voor rechter gesleept

Aanval op spaartaks

29 MRT 2014 Manno van den Berg

AMSTERDAM - De belastingheffing op spaargeld is asociaal hoog en moet op de helling.

Cor Overduin …onteigening…
Cor Overduin …onteigening…
Foto: ONBEKEND

„Onredelijk en onrechtvaardig”, zo stelt Grant Thornton. Het gerenommeerde belastingadviesbureau sleept daarom, samen met de Bond voor Belastingbetalers, de fiscus voor de belastingrechter.

De belastingaangifte over 2013, die voor 1 april moet worden ingeleverd, zorgt bij veel spaarders opnieuw voor een schok. Door de lage werkelijke rente betalen honderdduizenden Nederlanders veel meer belasting over hun spaarcenten dan ze bij de bank aan rente kunnen verdienen.

De belasting op spaargeld is spaarders daarom al veel langer een doorn in het oog. De spaartaks gaat er namelijk van uit dat een spaarrekening liefst 4 procent rente oplevert. Dat is echter voor vrijwel niemand weggelegd. Al jaren niet. Toch blijft de Belastingdienst doen alsof dat wel zo is en belast deze fictieve rente met 30 procent, zodat de fiscus uiteindelijk jaar in, jaar uit, 1,2 procent op zuurverdiend spaargeld afroomt. Veel spaarders zien daardoor hun spaarpot elk jaar een beetje dalen.

100 procent

Veel klanten krijgen bij grote banken tegenwoordig namelijk niet meer dan 1,1 procent rente op een normale spaarrekening, stelt Cor Overduin, fiscalist van Grant Thornton. „Omgerekend wordt de ontvangen rente dus met meer dan 100 procent belast! Je krijgt minder dan dat je uiteindelijk aan de Belastingdienst afdraagt! Deze belastingheffing komt daarmee in feite neer op onteigening, de belasting ligt immers hoger dan de rente-inkomsten.”

Een dergelijke zware belastingdruk druist in tegen alle redelijkheid en rechtvaardigheid, zo meent ook Jurgen de Vries van de Bond van Belastingbetalers. „De overheid heft een inkomstenbelasting die erop neerkomt dat je werkelijke rente volledig wordt wegbelast en je zelfs moet interen op je spaargeld. Dan hebben we het nog niet eens over de inflatie die je spaargeld verder uitholt. Vandaar dat we een proefprocedure starten. Belastingbetalers die willen aanhaken, kunnen zich bij ons op de website aanmelden.”

Het ministerie van Financiën geeft ondanks de kritiek al jaren geen krimp en int ieder jaar opnieuw de heffing, die inmiddels zo’n 3,7 miljard euro oplevert. Toch werd ook in een belangrijk fiscaal advies van de commissie-Van Dijkhuizen aangegeven dat de vermogensheffing te hoog was. Het kabinet komt waarschijnlijk echter niet voor de zomer met een reactie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur