Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: stock.xchang

Hoge spaarrente kwestie van lange adem

06 AUG 2014

Mensen die hun spaargeld voor langere tijd willen vastzetten en daar geld aan willen verdienen, moeten over een flinke dosis geduld beschikken. De rente op spaarrekeningen waarover consumenten vrijelijk kunnen beschikken, ligt bij veel banken hoger dan de rente op 1-, 2- of zelfs 5-jaars deposito's. Wie meer rente wil dan op een 'normale' spaarrekening, moet tien jaar afstand doen van zijn geld.

Dat blijkt uit een inventarisatie van deze krant en de website Spaarrente.nl. Voor banken is het momenteel nauwelijks winstgevend om geld voor een paar jaar weg te zetten. De rente op de kapitaalmarkt daalt, mede na de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank, en de verwachting is dat de rente die banken krijgen als ze spaargeld van klanten uitlenen niet snel gaat stijgen.

Buffer

Of het ook voor consumenten een goed idee is om spaargeld tien jaar lang vast te zetten, is moeilijk te bepalen. "Mensen moeten in eerste instantie goed bepalen of ze het geld, bij veel deposito's minstens tienduizend euro, zo lang kunnen missen. Je hebt een buffer nodig, bijvoorbeeld om de inventaris van je woning te vervangen of om op vakantie te kunnen", stelt Nibud-onderzoeker Tamara Madern. "Daarnaast moet je goed de voorwaarden doorlezen, en je afvragen of al het geld op de depositorekening onder het garantiestelsel valt als de bank omvalt."

Madern omschrijft het lange tijd vastzetten van spaargeld tegen een vaste rente als 'een gok'. "Het is hetzelfde als vastzetten van het energietarief. Als de rente de komende jaren stijgt, kun je als depositohouder spijt krijgen omdat de rente op de vrije spaarrekening hoger ligt. Daalt de rente, dan heeft je gok goed uitgepakt."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 521.65
+ / - -0.11%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur