Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Ab Flipse zoekt oude ’woeker-software’.
Ab Flipse zoekt oude ’woeker-software’.
Foto: Ab Blauw

Gezocht: woekeradviseur met floppydisk

27 JAN 2016 Manno van den Berg

Amsterdam - Vereniging Woekerpolis.nl roept financieel adviseurs op om oude software in te leveren waarmee ze ooit offertes voor woekerpolissen hebben gemaakt. „Onder adviseurs is het een publiek geheim dat het hier om ondeugdelijke software ging.”

Dit stelt verenigingsvoorzitter Ab Flipse. Hij erkent dat de 97.000 woekerpolisgedupeerden, verenigd in Woekerpolis.nl, hiermee in feite een beroep doen op de beroepsgroep die de polissen aan hen heeft verkocht, met name in de jaren negentig.

Veel adviseurs dachten volgens Flipse echter met een goed product te maken te hebben. „Adviseurs hebben ze ook voor zichzelf en hun familie afgesloten. Pas later werden de hoge kosten in deze polissen duidelijk.”

Rooskleurig

Op basis van de software die verzekeraars verstrekten, werden honderdduizenden van deze polissen verkocht. Het gaat hierbij om beleggingsverzekeringen die na bijvoorbeeld dertig jaar voor een kapitaal moeten zorgen dat het pensioen aanvult of waarmee een hypotheek kan worden afgelost.

Flipse: „De eindkapitalen die uit de rekenprogramma’s kwamen rollen voor de offerte aan de klant, klopten echter niet. Dat kapitaal is veel te rooskleurig voorgesteld, het kon eenvoudig nooit worden gehaald.”

Floppydisks

Flipse wil aantonen dat het hierbij om opzet van verzekeraars gaat en zoekt nu bewijzen. Zonder deze ’sjoemelsoftware’ waren er nooit zoveel beleggingsverzekeringen verkocht.” Veel adviseurs die Flipse zelf heeft gesproken, hebben de software – doorgaans meer dan vijftien jaar oud – niet langer. „Vandaar de oproep.”

De vereniging kan de software, op cd’s en floppydisks, goed gebruiken in de procedures die zij tegen verzekeraars voert. Flipse: „Ze zullen ons een extra steun in de rug geven. Het zal helpen de rechter te overtuigen dat klanten stelselmatig verkeerd zijn voorgerekend.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.6 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 524.63
+ / - -0.24%
poll image

Stelling DFT Geld

Moet de EU een eind maken aan de wirwar van snelweg- en milieuvignetten?


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie