Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Pro-government forces walk in the port of the western Yemeni coastal town of Mokha as they advance in a bid to try to drive the Shiite Huthi rebels away from the Red Sea coast on February 9, 2017. 

Forces supporting President Abedrabbo Masnour Hadi, backed by the coalition, began a major offensive on January 7 to recapture the coastline overlooking the strategic Bab al-Mandab Strait.

/ AFP PHOTO / SALEH AL-OBEIDI Horizontal WAR AND CONFLICT  
SALEH AL-OBEIDI
Foto: AFP

'Verzekeraars investeren in wapenproductie'

02 MRT 2017

Zes levensverzekeraars die actief zijn in Nederland, investeren in de vijf grootste wapenproducenten ter wereld. Deze fabrikanten leverden wapens aan Saoedi-Arabië dat betrokken is bij een bloedige burgeroorlog in buurland Jemen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, een samenwerkingsverband van ngo’s. Samen zouden de verzekeraars €3,8 miljard in de wapenbedrijven BAE Systems, Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics en Raytheon stoppen. Grootse investeerders onder de zes zijn Legal & General en Allianz die respectievelijk €1,5 miljard en 1,2 miljard in onder meer Lockheed Martin en BAE Systems investeerden. APG (Loyalis) en Aegon behoren met €460 en €406 miljoen aan investeringen tot de middenmoot.

NN Group

Met €22 miljoen en €2 miljoen zijn NN Group en Generali kleinere investeerders in de wapenbedrijven. NN Group laat op de website weten niet te beleggen in vier van de vijf genoemde wapenbedrijven. Alleen Boeing wordt niet uitgesloten omdat het zich vooral richt op ‘niet-defensie gerelateerde activiteiten zoals burgerluchtvaart’.

Verboden

De Eerlijke Verzekeringswijzer  heeft zich in dit onderzoek specifiek gericht op investeringen in de vijf grootste wapenbedrijven ter wereld die leveren aan Saoedie-Arabië. Het land is betrokken bij een burgeroorlog in Jemen die al meer dan tienduizenden levens heeft gekost. De Verenigde Naties en verschillende mensenrechtenorganisaties hebben meerdere malen de noodklok geluid vanwege het gebruik van internationaal verboden clustermunitie, aanvallen op burgers en andere mensenrechtenschendingen door het Saoedische leger.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
8.6 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT