Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Dierenverzekering: ja of nee?

04 OKT 2010 Nolly Speijers

Ongeveer 4 procent van onze honden en katten is verzekerd voor ziektekosten. Niet veel voor een land met 3 miljoen katten en 1,5 miljoen honden. Nog minder wanneer we het vergelijken met Zweden, waar ruim 70 procent van de huisdieren zo'n verzekering heeft. Maar ja, daar bestaat de huisdierenverzekering al 100 jaar, terwijl die hier pas 12 jaar geleden werd geïntroduceerd.Nederlanders zien een huisdierenverzekering vaak nog als geldklopperij. Aan de andere kant is de medische zorg voor honden en katten de laatste jaren sterk verbeterd en uitermate geavanceerd geworden. En daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.

Je huisdier verzekeren tegen ziektekosten ja of neen? Zelfs Kirsten Visser, die op haar website www.verzekerjehuisdier.nl aanbieders van dergelijke verzekeringen met elkaar vergelijkt, kan geen antwoord geven op die vraag.

Wat ze wel weet, is dat te weinig mensen erover nadenken of ze eventuele ziektekosten voor hun huisdier kunnen betalen. Dat zou iedereen die een hond of kat aanschaft toch echt moeten doen.

Ernstige kwalen

Kirsten: "Gewoon net als bij andere verzekeringen goed naar de risico's kijken. En dan beoordelen of je dat risico wilt of kunt lopen." "Niet denken: mijn vorige hond is nooit ziek geweest, dus met deze zal het ook zo'n vaart niet lopen. Het verleden biedt ook bij een huisdier geen garantie voor de toekomst. Realiseer je dat het dier ziek kan worden en dat niet alleen ernstige kwalen in de papieren kunnen lopen, maar bijvoorbeeld ook de behandeling van een huidprobleem of aanhoudende diarree. Of de gevolgen van een verkeersongeluk", zegt Kirsten. "Genoeg geld achter de hand om die kosten te betalen? Dan is een huisdierenverzekering niet nodig."

"Maar voor wie niet zomaar 500 euro of 1.000 euro heeft liggen, is het overwegen van een verzekering zeker de moeite waard. Ben je niet van plan je huisdier bijvoorbeeld een chemokuur te laten ondergaan of naar de fysiotherapeut te sturen, dan is 'n aanvullende verzekering vaak niet nodig."

Kirsten zelf bijvoorbeeld heeft haar kat niet verzekerd. "Wij zijn niet van het slag dat heel bijzondere dingen laat doen", zegt ze. Maar de dierenarts is de laatste jaren duurder geworden, mede omdat hij ook steeds meer te bieden heeft. "Vroeger durfden dierenartsen nauwelijks een fatsoenlijk tarief te vragen. Ze keken naar elkaar, bang dat de klant naar een ander zou gaan. Maar nu heeft de dierenarts een knap bedrijf met alle faciliteiten en vooral ook goed geschoold personeel en durft hij marktconforme prijzen te vragen."

Gezinslid

Voor veel mensen is het huisdier een gezinslid. Zij willen tot het uiterste gaan om kat of hond in leven te houden. Dat kan ver gaan. Diagnostisch en qua behandeling is er veel mogelijk. De medische zorg voor het huisdier lijkt steeds meer op die voor de mens. In de eerste lijn zit de dierenarts, zeg maar de huisarts van de dieren. De tweede lijn, dierenartsen die zich in een bepaald deel van de diergeneeskunde hebben gespecialiseerd, ontwikkelt zich meer en meer.

"Steeds vaker houden deze specialisten zitting bij de dierenarts", aldus Kirsten. "Dan kan men op bepaalde dagen terecht voor bijvoorbeeld oogheelkundige of tandheelkundige zorg."

De faculteit diergeneeskunde in Utrecht vertegenwoordigt eigenlijk de derdelijnszorg. Wie z'n dier alle zorg wil bieden die er is, zou zich echt eens moeten verdiepen in huisdierenverzekeringen en het idee dat het geldklopperij is loslaten. "Dat is achterhaald", vindt Kirsten. "Er hebben in het begin wat oplichters tussen gezeten, maar de verzekeraars die nu huisdierproducten bieden, zijn serieus bezig."

Kirsten durft dat te zeggen omdat ze zelf werkzaam is in die branche. Ze werkt bij het Nationale Spaarfonds dat De Nationale Huisdierverzekering op de markt brengt. Juist omdat ze dagelijks te maken heeft met huisdierenverzekeringen heeft ze de website verzekerjehuisdier.nl opgezet. Omdat ze weet hoe ingewikkeld het voor een gewone consument is om uit te vissen welke verzekering het beste is.

"Er zijn zo veel voorwaarden en regeltjes, dat het ondoenlijk is om ze allemaal te bekijken, laat staan te beoordelen." Die uitzoekerij heeft Kirsten Visser gedaan met als resultaat een website waarop netjes verschillende aanbieders van huisdierenverzekeringen op een rijtje staan met de prijzen, de voorwaarden, de kosten die maximaal worden vergoed enzovoorts. In haar vrije tijd, welteverstaan, en zonder commerciële belangen.

"Die website is onafhankelijk, ik neem zelf ook geen standpunt in, zeg niet welke verzekering de beste is. Ik neem ook geen persberichten van verzekeraars op en plaats geen advertenties. Ik verdien er niks mee. Ik zet alleen maar op een rijtje wat in welk verzekeringspakket zit."

Zou een basisverzekering voor huisdieren verplicht moeten worden, net als bij mensen? Overdreven, vindt Kirsten. "Laat iedereen dat maar mooi zelf uitmaken."

Niet vergoed

Veelgehoorde kritiek op huisdierenverzekeringen is dat nou net de kosten die gemaakt moeten worden voor ziektes die bij een bepaald ras veel voorkomen en voor elleboogklachten en heupdysplasie waaraan veel rassen lijden, niet worden gedekt. "Zie je wel, als ze moeten betalen, geven de verzekeraars niet thuis", wordt er gemopperd.

Maar verzekeraars hebben daarvoor hun reden. Niet alleen zou de verzekering onbetaalbaar worden als deze klachten meeverzekerd moeten worden, maar tevens zijn ze van mening dat heup- en elleboogklachten en rasgebonden kwalen door de fokkers moeten worden aangepakt. Het is aan de fokker om ervoor te zorgen dat dergelijke afwijkingen niet meer voorkomen. Zouden verzekeraars de behandeling van die klachten vergoeden, dan bestaat het risico dat fokkers er niks aan doen. Ook in aanvullende pakketten worden de kosten voor behandeling van dergelijke aandoeningen niet vergoed.

Premies en aanvullende pakketten

De premie voor een huisdierenverzekering wordt berekend op grond van ras, het gewicht van het dier, soms ook het geslacht en het risico van dit type hond of kat. Een kat verzekeren is goedkoper dan een hond. Gemiddeld kost een verzekering voor een kat 10 euro per maand en voor een hond 10 euro tot 20 euro per maand.

Van de verzekerde wordt altijd een eigen bijdrage gevraagd. De hoogte daarvan verschilt per verzekeraar. Soms is het een vast bedrag per declaratie van 15 euro tot 45 euro (bij sommige verzekeraars geldt: hoe lager de eigen bijdrage hoe hoger de premie), soms om een percentage van 19 procent of 20 procent per declaratie.

Bovendien wordt per verzekeringsjaar maar een bepaald maximum bedrag vergoed. Dat maximum loopt per verzekeraar uiteen van 2.500 euro tot 3.500 euro.

Naast de basishuisdierenverzekering zijn er aanvullende pakketten. Het gaat dan om pakketten waarin bijvoorbeeld sterilisatie en castratie (deels) worden vergoed, of om de dekking van homeopathie, acupunctuur, fysiotherapie, chemotherapie, gedragstherapie en nog veel meer.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie