Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Crisis maakt bruiloftverzekering populair

15 JUN 2009 Edwin van der Schoot

De gemiddelde bruiloft kost €12.500. Er zijn mensen die voor de mooiste dag wel €20.000 neertellen. Als de bruiloft dan onverhoopt niet door kan gaan, dreigt een financiële strop.

Steeds meer mensen kiezen er daarom voor de dag te verzekeren. Zacha van der Weerd en Ivo Menzen wilden in april 2008 in het huwelijksbootje stappen. Zacha vertelt: "In februari werd bij mijn schoonvader, de vader van Ivo, kanker ontdekt. Met in zijn achterhoofd onze trouwdag vroeg hij de artsen of hij wel aanwezig zou kunnen zijn op de bruiloft van zijn zoon." Kanker "De artsen vertelden vader herhaaldelijk dat hij zich daarover geen zorgen hoefde maken."

Zo ging het echter niet.

"Bij een operatie traden complicaties op door medische fouten", vertelt Zacha. "Een infectie zorgde ervoor dat mijn schoonvader op de intensive care belandde en onder geen beding op 4 april naar de bruiloft kon komen. Die hebben we toen af moeten lasten." Uiteindelijk verloor vader Menzen de strijd tegen kanker op 57-jarige leeftijd. Zijn zoon heeft hij helaas niet zien trouwen.

Annuleren

Voorheen hadden mensen als Zacha en Ivo ook nog eens financiële schade geleden. Geluk bij een ongeluk was nu dat ze een annuleringsverzekering voor hun bruiloft hadden afgesloten. Directeur Nicolas van Bekkum van TrouwZeker verkoopt deze verzekeringen. Hij legt uit: "De bruiloftverzekering is een klein en goedkoop product, maar geniet niet dezelfde bekendheid als een reisverzekering. Het afsluiten van zo'n verzekering via internet is tegenwoordig zo gepiept. Daarom is dit product aan een enorme vlucht begonnen. Er stappen jaarlijks toch 75.000 tot 85.000 geliefden in het huwelijksbootje, die best wat extra willen betalen voor meer zekerheid. Zeker in deze onzekere tijd. Mensen dekken nu graag elk financieel risico af"

Regen

Meestal sluiten mensen een annulerings- en onkostenverzekering af. Daarmee zijn ze verzekerd als de feestelijkheden niet kunnen doorgaan, maar ook tegen schade aangericht tijdens de festiviteiten. Populair is een dekking tegen overmatige regenval. Epidemieën zoals de mkz of Mexicaanse griep, perioden van nationale rouw, brand op de trouwlocatie of in het ergste geval als een van de twee of een naast familielid komt te overlijden, allemaal is het te verzekeren, net als kledij en cadeaus. Helaas is er geen enkele verzekeraar bereid het risico af te dekken dat een van de twee beoogde huwelijkspartners de benen neemt voor het altaar. Kennelijk wordt dat risico te groot geacht. Er zijn wel uitsluitingen. Zo bent u in geval een nucleaire ramp optreedt, niet gedekt. Ook overspel is niet gedekt. Let er bij annulering wegens slechte weersomstandigheden op dat u meestal alleen gedekt bent wanneer het KNMI een weeralarm afgeeft. Dat gebeurt zo'n vijf- tot tienmaal per jaar. Ook 'brandende huizen' worden vaak niet verzekerd, of alleen tegen een toeslag.

Zwanger

Van Bekkum is sinds 2007 werkzaam bij TrouwZeker. Verkocht hij in 2007 een kleine 200 bruiloftverzekeringen, in 2008 steeg dat aantal naar 750 polissen. En het eerste kwartaal van 2009 is helemaal een stormloop. Trouwzeker mikt op 1400 polissen aan het eind van het jaar. Van Bekkum: "Mensen letten beter op hun geld. Dat is een positief gevolg van de kredietcrisis denk ik." Ondertussen schieten de tussenpersoontjes en websites als paddenstoelen uit de grond, alsook een heuse vergelijkingswebsite van bruiloftverzekeringen, www.geencentteveel.nl. Nadeel, de vergelijker is niet helemaal compleet.

Deze toegenomen concurrentie zorgt ook voor ludieke acties. Een voorbeeld: Trouwzeker.nl werkt geregeld samen met Vitalics, een organisatie die personal training biedt: fitness in combinatie met leefstijladvies. Ideaal voor vrouwen die bang zijn dat ze niet in hun trouwjurk passen. Te dik zijn voor de trouwjurk is geen geldig argument om de bruiloft af te lasten, wel kan iemand die een verzekering afsluit korting krijgen op de personal training, waardoor ze er alles aan kan doen om in topconditie te zijn op de dag van haar leven. Van Bekkum ziet dat bruiden die zwanger zijn, extra geïnteresseerd zijn in de bruiloftverzekering. "Normaal is zwangerschap geen geldige reden om te annuleren. Maar waar de bruiloftverzekering wel in voorziet, is dekking in het geval van complicaties."

Hoe is het afgelopen met Zacha en Ivo? Zij gingen niet louter op het oordeel van de artsen af, en verzekerden zich gelukkig. De afgelasting heeft hun niets gekost. Op 6 maart 2009 zijn ze alsnog gelukkig getrouwd. Alleen de trouwjurk van Zacha, die in april vorig jaar zwanger was, moest worden ingemaakt, want inmiddels was ze bevallen van dochter Pien.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.0 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%
poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT