Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rechtsbijstand: sta sterker in uw schoenen

12 SEP 2012 Bernard Vogelsang

Door de crisis hebben rechtsbijstandverzekeraars het momenteel drukker dan ooit. Zij worden overspoeld met juridische geschillen van klanten die hun baan zijn kwijtgeraakt. Het aantal arbeidszaken bij deze verzekeraars is in de eerste helft van dit jaar opgelopen tot ruim 50.000. Dat is liefst veertig procent meer dan vijf jaar geleden.

Foto: www.roeldijkstra.nl

Opvallend genoeg meldt verzekeraar ARAG dat de stijging niet alleen aan de stagnerende economie te wijten is, maar ook aan het ’soms onnozele gebruik’ van sociale media door werknemers. „Mensen moeten beter opletten wat ze op Facebook en Twitter zetten. Wie zogenaamd ziek is, maar feestend op een foto staat, kan in de problemen komen”, waarschuwt ARAG. De verzekeringsmaatschappij wijst daarbij ook op een rechtszaak rond een werknemer van Blokker, die de winkelketen een ’hoerenbedrijf’ had genoemd op het wereldwijde web. Hij is uiteindelijk ontslagen.

Baan

Staat uw baan ook op het spel? Of richten uw kinderen uit balorigheid wel eens schade aan in de buurt? Het zou zomaar kunnen dat u in zulke gevallen een beroep moet doen op juridische bijstand. Ongeveer de helft van Nederland heeft dan ook een rechtsbijstandverzekering. Maar voor wie is zo’n verzekering geschikt en waar moet u daarbij op letten?

„Ik zou een rechtsbijstandverzekering aanraden aan iedereen die geen advocaat kan betalen of niet in aanmerking komt voor sociale rechtsbijstand”, zegt Vanja BaasBentum van financieel onderzoeksbureau MoneyView. „Een rechtsbijstandverzekering is één van de belangrijkste verzekeringen die er is. Je krijgt daarmee in feite de beschikking over een jurist, zodat je sterker in je schoenen staat”, beaamt Anton Rietveld, verzekeringsexpert en columnist op OverGeld.nl.

Echtscheiding

Consumenten sluiten een rechtsbijstandverzekering vooral af om zeker te zijn van juridische hulp bij een arbeidsconflict, schade in het verkeer of een geschil met de buren, de overheid of een bedrijf. Rechtsbijstand bij echtscheiding valt meestal buiten de polisvoorwaarden, maar kan wel afzonderlijk verzekerd worden. Dat geldt ook voor belasting- en vermogensgeschillen.

Bent u net ontslagen of staat u op het punt uw geliefde vaarwel te zeggen, dan heeft het geen zin daarvoor nog snel een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. De meeste verzekeraars hanteren namelijk een wachttijd van circa drie maanden voordat zij nieuwe klanten accepteren. Ook kwesties die al speelden op het moment dat de verzekering werd afgesloten, worden niet gedekt.

Schade

Rietveld vindt rechtsbijstandverzekeringen nuttig, omdat iedereen wel eens wordt geconfronteerd met ontslag of schade. Maar als oprichter van de helpdesk Verzekeraarklachten.nl ervaart hij ook hoe sommige klanten door hun verzekeraar worden afgescheept als zij vragen om juridische hulp.

„Dan probeert de verzekeraar zich er in eerste instantie gemakkelijk van af te maken”, legt hij uit. „Ik heb bijvoorbeeld een automobilist bijgestaan die schade had geleden door een botsing. Zijn rechtsbijstandverzekeraar wilde eerst niet in actie komen, omdat die een belangrijke getuige zogenaamd niet kon vinden. Daardoor was niet vast te stellen wie schuld had aan de botsing. Maar dat bleek geleuter, want ik heb die getuige binnen een dag gevonden en een verklaring laten opstellen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.7 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 527.73
+ / - -0.06%
poll image

Stelling DFT Geld

Zodra het mogelijk is, vervang ik mijn gasfornuis voor inductie koken


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT