Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Verzekeraars sjoemelen met premiereserve'

07 DEC 2012 Arnoud Boer

AMSTERDAM - VERZEKERINGEN Een groot aantal verzekeraars overtreedt de wet en klanten zijn daarvan de dupe. Maatschappijen steken namelijk een deel van de premie in eigen zak als mensen hun overlijdenspolis opzeggen.

Grote verzekeraars schatten dat de invoering tientallen miljoenen euro`s gaat kosten.
Grote verzekeraars schatten dat de invoering tientallen miljoenen euro's gaat kosten.
Foto: Lex van Lieshout

Dat schrijft de Consumentenbond vrijdag in zijn Geldgids, op basis van informatie van verzekeraars. Volgens de regels moeten ze de zogenoemde premiereserve terugbetalen of een premievrije polis aanbieden als een verzekerde om wat voor reden dan ook besluit te willen stoppen met de verzekering.

Risico

De reserve ontstaat omdat consumenten vaak tijdens de gehele looptijd precies dezelfde maandpremie betalen. De kans dat mensen overlijden neemt elk jaar iets toe. In de eerste jaren betalen klanten dus meer premie dan nodig is om het risico af te dekken.

Als een klant zijn verzekering opzegt na bijvoorbeeld vijftien jaar krijgt hij bij bedrijven als Brand New Day en Reaal deze premiereserve niet terug, en ook geen premievrije polis. Het nadeel kan oplopen tot duizenden euro’s per klant, zo berekent de Consumentenbond.

Tussenpersoon

De polis van Brand New Day geeft de reserve inderdaad niet terug, verklaarde een woordvoerder. „Maar wij zijn daarvoor slechts tussenpersoon. Het geld dat vrijkomt, gaat niet naar ons, maar naar de Leidsche Verzekering Maatschappij.”

Brand New Day heeft in tweede instantie verklaard verkeerde informatie te hebben gezonden naar de Consumentenbond. “De premie wordt gebruikt om de verzekering premieloos voort te zetten”, aldus de woordvoerder.

Reaal zegt de premiereserve door te geven aan alle klanten in de vorm van een korting. Dat is oneerlijke concurrentie, volgens de Consumentenbond. „De verzekeraar die het geld wel teruggeeft, kan niet zo’n korting geven.”

Lees verder in De Telegraaf van vrijdag

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT