Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De sollicitant voor de baan als buschauffeur die werd afgewezen omdat hij vrouwen de hand niet wilde schudden, blijkt in het geheim opnames van zijn gesprekken met U OV te hebben gemaakt.
De sollicitant voor de baan als buschauffeur die werd afgewezen omdat hij vrouwen de hand niet wilde schudden, blijkt in het geheim opnames van zijn gesprekken met U OV te hebben gemaakt.
Foto: foto thijs ROOIMANS

’Geheime opnames gesprekken sollicitant’

12 JAN 2017 John Maes

Utrecht - De afgewezen sollicitant voor de functie van buschauffeur bij Qbuzz heeft telefoongesprekken met de vervoerder in het geheim opgenomen. Dat laat directeur Michel van den Munckhof weten.

De islamitische man liet op 18 april 2016, een dag voor hij op gesprek zou komen, weten vanwege zijn geloof geen vrouwen de hand te kunnen schudden.

Toen de afdeling human resources van Qbuzz hem meldde dat dit strijdig was met de eisen voor klantvriendelijkheid en de interne omgangsvormen van de vervoerder stapte hij met de organisatie Art 1 naar het College voor de Rechten van de Mens. Op de zitting speelde hij de opgenomen gesprekken af.

Het College stelde de chauffeur eind vorig jaar in het gelijk. Discrimineren van vrouwen is van ondergeschikt belang aan het discrimineren op basis van geloof, was onderaan de streep de conclusie voor het College, en klantvriendelijkheid is daar ondergeschikt aan.

Met proefprocessen wordt soms door burgers de rechtsgeldigheid van wetten of regels beproefd. Directeur Van den Munckhof gelooft niet dat er in dit geval opzet in het spel was. „Maar de man was overduidelijk wel alert op een mogelijke afwijzende reactie van het bedrijf.”

Hij benadrukt dat niet alleen de klantvriendelijkheid, maar ook de interne omgangsvormen tussen personeelsleden in het gedrang komen wanneer iemand een uitgestoken hand van een collega weigert. „Ik wil graag een bedrijf zijn waar wij elkaar allemaal de hand schudden.”

Tegen een uitspraak van het orgaan is geen beroep mogelijk. Qbuzz bestudeert de uitspraak nog, maar houdt wel rekening met een schadeclaim van de sollicitant.

Uitzend- en detacheringsbureau Consolid, dat de sollicitant had aangedragen, kon gisteren geen commentaar geven.

Eerder deze week ontstond ophef in de Utrechtse politiek omdat het College voor de Rechten van de Mens een uitspraak had gedaan in het voordeel van de handenschud-weigerende sollicitant. ’Dat hoort er in dit land nu eenmaal bij’, zo was de tendens.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
8.6 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur