Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP XTRA

Bouw snakt naar vakmensen

19 MEI 2017 Lorraine Marlisa

Opleidingen leveren te weinig vakmensen om aan de vraag naar bouwpersoneel te kunnen voldoen.

Dat blijkt uit onderzoek van UWV naar de bouwsector. De instantie verwacht tot en met 2018 een toename van 13.000 banen voor bouwwerknemers. Voor zzp’ers komen 4000 banen beschikbaar. Tot en met volgend jaar stijgt het aantal vacatures in de bouw naar verwachting tot 35000, fors hoger dan op het dieptepunt in 2013 toen het aantal vacatures bleef steken op 20.000. UWV verwacht dat vooral uitvoerend personeel op mbo-niveau nodig zal zijn, zoals timmerlieden, metselaars en installatiemonteurs. Ook liggen er kansen voor mensen die bouwwerkzaamheden voorbereiden.

Leerbanen

Tegelijkertijd is de aanwas van vakmensen afgenomen. Tussen 2011 en 2016 nam het aantal mbo-leerlingen bouw en infra af met 38%. Het aantal bbl-leerlingen (beroepsbegeleidend leerweg) daalde zelfs met 53%. Bouwbedrijven konden door de crisis minder leerbanen aanbieden. De bouwsector heeft vergeleken met andere sectoren weinig werknemers jonger dan 25 jaar en veel 25- tot 45-jarigen. Het aantal werknemers jonger dan 45 jaar nam af van 66% in 2004 naar 56% in 2014.

Nieuwbouwvergunningen

Bouwend Nederland ziet de komende vijf jaar graag 40.000 jongeren kiezen voor de bouw. "Elk jaar dus 8000", aldus voorzitter Maxime Verhagen. De ondernemersorganisatie meent de nieuwe vakmensen werkgarantie te kunnen bieden nu de bouwsector op stoom is gekomen. Bouwend Nederland wijst onder meer op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek waaruit blijkt dat afgelopen maart 56% meer nieuwbouwvergunningen zijn afgegeven dan een jaar eerder. Daarnaast zijn er zo'n 7 miljoen gebouwen die gerenoveerd of aangepast moeten worden of die onderhoud behoeven. Ook is er werk aan de winkel door verouderde bruggen, viaducten, wegen en ondergrondse leidingen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur