Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Onvoldoende pensioen voor zzp'ers

16 JUN 2017  Lorraine Marlisa

Zzp’ers hebben mogelijk te weinig gespaard om op hun oude dag voldoende pensioen te kunnen genieten, zo blijkt uit grootschalig onderzoek onder werkenden en zelfstandigen van de Universiteit Leiden.

Een pensioen dat 70% van het bruto-inkomen bedraagt, geldt in het algemeen als toereikend. Dit haalt bijna de helft (43%) van de zelfstandigen zonder personeel niet tegen 31% van de werknemers. In de lage inkomensgroep tot €23.700 is er nauwelijks verschil tussen werknemers en zzp’ers omdat de AOW beide groepen al snel over de drempel van 70% duwt.

Dat geldt niet voor de midden- en hogere inkomens waar meer dan de helft van de eenpitters de norm niet haalt. Zzp’ers met een middeninkomen leveren vaak de helft van hun inkomen in na pensionering.

De cijfers zijn niet per se reden tot zorg om de circa 1 miljoen zelfstandigen in Nederland. „Het is een zeer gevarieerde groep”, zegt Kees Goudswaard, bijzonder hoogleraar economie in Leiden en mede-auteur van het onderzoek. „Je kunt je afvragen of de norm van 70% voor iedere werkende moet gelden. Of een pensioen toereikend is, hangt ook af van je persoonlijke situatie na pensionering.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur