Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ONBEKEND

Minder ondernemers hadden bijstand nodig

27 JUL 2017

Het aantal ondernemers dat bijstand heeft aangevraagd is na een onverwachte stijging vorig kwartaal, weer gedaald naar basisniveau.

De IMK-index van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) daalde in het tweede kwartaal naar 61, dat wordt gezien als het basisniveau voor het aantal bijstandsaanvragen door ondernemers.

Vorig kwartaal steeg de index onverwacht met 3% naar 80, dit na een constante daling sinds 2013. Voor de crisis in 2008 werd de index op 100 gesteld om in maart 2010 met 272 het hoogste niveau te halen. In het eerste kwartaal van 2016 kwam de index op 78 te staan, ruim onder de stand van voor de crisis.

Slechte tijden

De index is het gebaseerd op het aantal ondernemers dat krediet of een uitkering aanvraagt in 300 gemeenten. Ondernemers kunnen in die gemeenten een Bbz-regeling aanvragen (Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004) waarmee ze in slechte tijden in hun bestaan kunnen voorzien zonder hun activiteiten te moeten staken.

„Ook in goede tijden zijn er veel ondernemers met geldnood”, zegt Han Dieperink, directeur van IMK, „ De aantallen zijn minder dan in de crisis, maar ook dit jaar zullen er zo’n 50.000 ondernemers mee ophouden. En zeker niet omdat het allemaal slechte ondernemers zijn, maar bijvoorbeeld door een conflict in de privésfeer of door een zieke medewerker.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 520.18
+ / - -0.32%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur