Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Buiten de techniek zijn veel jongeren ’verborgen werkloos’.
Buiten de techniek zijn veel jongeren ’verborgen werkloos’.
Foto: Vidiphoto

’Derde mbo-jongeren spookwerkloos’

05 SEP 2017 ANP

MAASTRICHT - Hoewel jongeren met een diploma op zak vaker een baan vinden, is dat veelal niet voor het gewenst aantal uren. Volgens onderzoekers van Maastricht University hebben zij ook vaak andere banen dan waar ze voor geleerd hebben, waarbij ze werken onder hun opleidingsniveau.

De universiteit spreekt van verborgen werkloosheid. Meer dan een derde (36 procent) van de werkenden met een mbo-diploma zegt meer uren te willen draaien dan ze nu doen. Voor mbo’ers met een contract tot en met elf uren geeft zelfs driekwart aan meer te willen werken.

Ook blijkt dat bij vier op de tien gediplomeerden van een mbo- of hbo-opleiding de studie niet goed aansluit op het werk. Dat geldt echter niet voor technisch personeel, waar veel vraag naar is. „Aan technisch gediplomeerden, zeker op de hogere mbo-niveaus, wordt van verschillende kanten getrokken. Daarmee zijn hun competenties breder inzetbaar”, stelt de Maastrichtse universiteit.

De onderzoekers stellen ook vast dat het brutoloon voor alle opleidingsniveaus voor gediplomeerde schoolverlaters vorig jaar verder is gestegen. Toch is het niveau van voor de crisis nog niet bereikt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur