Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Helft ouderen langdurig werkloos

13 APR 2012

AMSTERDAM - Wat werk betreft kun je nu maar beter niet 45-plus en laagopgeleid zijn. De arbeidsmarkt draait al niet bepaald als een tierelier, maar voor deze groep zit het helemaal op slot.

Foto: Lex van Lieshout
Foto: Lex van Lieshout
Foto: Lex van Lieshout

Dat valt op te maken uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de werkloosheid in 2011. In 2011 zat van de 45 tot 65-jarigen bijna de helft langer dan een jaar zonder werk. Zij vallen daarmee in de categorie 'langdurig werkloos'. Deze groep heeft daar toch al relatief vaker mee te kampen, maar vorig jaar kwamen er nog meer bij.

"Daar zit het echte probleem", zegt arbeidseconoom Ronald Dekker (Universiteit van Tilburg). "Als deze groep buiten komt te staan, hebben ze hele grote moeite om weer aan de slag te komen. Al met al lijkt er ook weinig hoop voor deze mensen. De langdurige werkloosheid neemt pas echt af als de economie aantrekt. Bovendien wordt er meer bezuinigd op de reïntegratiemiddelen voor deze doelgroep."

Over de hele linie nam het aantal langdurig werklozen vorig jaar toe, maar dat is ook niet zo vreemd aangezien de crisis voortduurt. En mensen zijn dus pas langdurig werkloos als ze een jaar zonder baan zitten.

Opvallend is dat ook in de groep 25 tot 45-jarigen het aantal langdurig werklozen op is gelopen. In de regel heeft deze groep hier juist minder last van. "In deze groep gaat het voornamelijk om werknemers die tijdens de vorige crisis hun baan hebben verloren, bijvoorbeeld in de bouw, de industrie of de zakelijke dienstverlening. Een sector als de bouw draait nog steeds niet goed, dus de mensen komen daar moeilijk weer aan werk", zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

Hij constateert dat de "arbeidsmarkt al een paar jaar nagenoeg stil ligt". Ouderen en lager opgeleiden zijn daarbij het slechtst af.

Ook onder jongeren liep de werkloosheid op, maar in de meeste gevallen was het thuiszitten van korte duur. Volgens het CBS komt dat omdat zij vaker flexibele contracten hebben.

Dekker: "Zeker voor hoogopgeleide jongeren is er nog wel werk, al is ook dat vaak tijdelijk. Werkgevers zijn nog altijd heel huiverig om het werk dat ze nog te doen hebben ook in banen om te zetten. Ze vangen het nu eerder op met de bestaande werknemers, met het oog op de economische onzekerheden. En als ze het werk al omzetten in banen, is het in tjidelijke banen."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur