Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ouders stoppen amper met werken door bezuiniging kinderopvang

04 JUN 2012

Beperking van de kinderopvangtoeslag leidt er nog niet toe dat veel ouders stoppen met werken. Wel zitten er in het eerste kwartaal van 2012 bij de kinderopvang 3 procent minder kinderen waarvoor ouders toeslag ontvangen.

Foto: ANP

In 2011 nam dat aantal kinderen (met toeslag ontvangende ouders) juist met 3 procent toe, blijkt uit een brief van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook het aantal gastouders neemt af.

Meer moeders aan het werk

Van de Nederlandse moeders had in 2011 70,5 procent werk. In het eerste kwartaal van dit jaar was dit 70,8 procent. Alleenstaande moeders zijn wel iets minder gaan werken. In 2011 werkte 64,6 procent, begin 2012 was dit nog maar 64,3 procent.

Toen er in 2011 besloten werd de kinderopvangtoeslag vanaf 2012 te beperken ontstond er veel ophef bij politieke partijen en vakbonden. Zij waarschuwden er voor dat vrouwen massaal zouden stoppen met werken omdat de opvang niet meer te betalen zou zijn. Oppositiepartijen stelden dat 30 procent van de ouders minder zou gaan werken. Volgens het ministerie blijkt dit voorlopig niet het geval.

Bezuinigingen van 200 miljoen

Het gaat om bezuinigingen van 200 miljoen euro, op totale kosten van ongeveer 1 miljard euro. Kinderopvangtoeslag is beperkt tot twee kinderen en bedragen worden de komende jaren niet gecorrigeerd voor inflatie.

In 2013 zullen ouders een vermogenstoets krijgen. Huishoudens met een inkomen boven de 100.000 euro per jaar, komen niet meer in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

Toeslag dekt uurprijzen kinderdagverblijven

De toeslag die ouders krijgen is bijna genoeg voor de kosten. In de brief stelt minister Kamp dat ouders 0,6 procent meer betalen bij kinderdagverblijven dan dat ze toeslag krijgen. Bij de buitenschoolse opvang is dit 6,3 procent meer.

'Verstandig om te blijven werken'

Volgens Kamp betalen ouders iets meer voor kinderopvang en denken ze daardoor beter na of ze de opvang echt nodig hebben. 'Nu kijken ze ook naar familie of vrienden als alternatieven', aldus de minister. 'Weinig ouders stoppen hierom met werken. Het is verstandig te blijven werken, zeker nu het economisch tegen zit', besluit de minister.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur