Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

FNV-voorzitter Agnes Jongerius treedt af

11 JUN 2012

FNV-voorzitter Agnes Jongerius en vicevoorzitter Peter Gortzak treden deze maand nog af. Zij stellen zich niet herkiesbaar op het congres dat op 23 juni plaatsvindt. Tot die tijd blijven zij in functie in het federatiebestuur van de vakcentrale.

Foto: ANP

Agnes Jongerius begon bij de vakcentrale in 1987 als bestuurder bij de Vervoersbond en was dus 25 jaar actief bij de FNV. Sinds 2005 was ze voorzitter. Ze had eind vorig jaar al laten weten dat ze bij de start van de hervormde vakcentrale zou aftreden.

Vernieuwing

Jongerius kijkt vooruit naar de vernieuwing bij de vakbeweging: 'We hebben de afgelopen jaren al veel kleinere, maar belangrijke stappen gezet richting vernieuwing, met bijvoorbeeld eigen vertegenwoordigingen van jongeren en zzp’ers, ook in de Sociaal Economische Raad (SER), en met de invoering van het FNV-referendum.'

'De kans om nu die grote stappen te maken ligt voor het oprapen met de plannen van de kwartiermakers,' zei Jongerius bij haar aftreden.

Gortzak

Vice-voorzitter Peter Gortzak was ook al sinds 1983 actief bij de vakcentrale. Hij en Agnes Jongerius waren belangrijke architecten van het pensioenakkoord, waarin afgesproken de pensioenleeftijd stapsgewijs te verhogen.

Het akkoord dat ze sloten met minister Kamp van Sociale Zaken en werkgeversverenigingen zorgde voor flinke ophef in de vakcentrale omdat Abvakabo en FNV Bondgenoten, de twee grootste aangesloten vakbonden zich er niet in konden vinden.

Na de tumult die ontstond, werd eind 2011 besloten de vakbeweging te organiseren. Jongerius liet toen al weten bij de hervorming plaats te zullen maken voor een nieuwe generatie.

Op de fiets

Het is nog onbekend wat de Jongerius en Gortzak na 23 juni gaan doen. Jongerius, die in Utrecht woont, heeft altijd gezegd dat ze in een volgende baan op de fiets naar haar werk wil kunnen.

Kamp en werkgevers prijzen Jongerius

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken prijst scheidend Jongerius om haar lange inzet voor de belangen van werknemers. 'Ik heb veel waardering voor haar uithoudingsvermogen en inzet. Een vrouw die altijd haar mannetje staat. Tijdens de pensioendiscussie heb ik gemerkt dat mevrouw Jongerius vasthoudend is en tegelijk de moed heeft ondanks weerstand achter gedurfde beslissingen te blijven staan.'

Ook werkgeversvereniging VNO-NCW kwam met lovende woorden over Jongerius. 'Zij was strijdbaar, maar altijd bereid en in staat om op een constructieve manier en op sociaal verantwoorde wijze noodzakelijke veranderingen tot stand te brengen.'

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur