Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Moeders blijven werken ondanks duurdere kinderopvang'

24 OKT 2012

GEEN - INKOMEN De bezuinigingen op de toeslag voor kinderopvang zullen er maar in beperkte mate voor zorgen dat moeders stoppen met werken of besluiten niet aan de slag te gaan. Dat zei staatssecretaris Paul de Krom (Werkgelegenheid) woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Paul de Krom
Paul de Krom
Foto: ANP

In 2013 wil de overheid ruim 200 miljoen euro minder uitgeven aan kinderopvangtoeslag, daarom gaan ouders meer zelf betalen. Door vakbonden ( FNV wil geen bezuiniging kinderopvang FNV wil geen bezuiniging kinderopvang ) en enkele politieke partijen wordt gevreesd dat moeders massaal stoppen met werken omdat kinderopvang duurder wordt.

Nauwelijks meer werkende moeders door toeslag

Volgens De Krom hebben de investeringen in de kinderopvang van de laatste jaren maar beperkt invloed gehad op de arbeidsparticipatie van moeders. Tussen 2005 en 2009 gingen 100.000 extra jonge moeders aan het werk. Slechts 20.000 van hen gingen aan de slag door de toeslag. „Omgekeerd werkt het dus ook zo dat de bezuiniging op de kinderopvangtoeslag een relatief beperkt effect heeft”, aldus De Krom.

Vermindering arbeidsparticipatie

Op de kinderopvang wordt volgend jaar in totaal 205 miljoen euro bespaard. Dat zal volgens De Krom leiden tot een vermindering van de arbeidsparticipatie van 0,1 procent.

Vervelend maar noodzakelijk

De Krom stelt dat de bezuiniging „ronduit vervelend” is, maar wel noodzakelijk. Er is geen meerderheid in de Tweede Kamer om er nog iets tegen te doen: PvdA en VVD lieten de bezuiniging in het recent gesloten deelakkoord in stand en zijn zolang de formatie loopt niet van plan iets te zeggen over eventuele bezuinigingen of investeringen voor de toekomst.

Volgens De Krom rijzen de kosten voor de kinderopvang de pan uit: in 2005 was de rekening 1 miljard euro, nu al 2,5 miljard. En als er niets wordt gedaan aan die stijging, zullen de kosten in 2015 zijn opgelopen naar 3,5 miljard.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.9 °C
ZZO3
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Moet de EU een eind maken aan de wirwar van snelweg- en milieuvignetten?


Verstuur