Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Flexwerkers krijgen recht op minimumloon

30 NOV 2012

DEN HAAG - INKOMEN Flexwerkers met een opdrachtovereenkomst, zoals veel postbodes en krantenbezorgers, krijgen voortaan recht op het wettelijk minimumloon. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten.

Deze postbode in Hoogkarspel doet gewoon z`n werk, weer of geen weer
Deze postbode in Hoogkarspel doet gewoon z'n werk, weer of geen weer.
Foto: Fred Slok

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemt het wetsvoorstel „een eerste belangrijke stap om de positie van flexwerkers te verbeteren en misbruik tegen te gaan”.

De maatregel geldt voor mensen die geen arbeidsovereenkomst hebben, maar werken op basis van een opdrachtovereenkomst, een 'ovo'. In beginsel moet voor een dergelijke overeenkomst wel het minimumloon worden betaald, maar er zijn allerlei mogelijkheden dat te ontwijken. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat dit niet meer kan.

Niet voor zzp´ers

Het wetsvoorstel is niet van toepassing op zzp'ers. Zij hebben volgens het kabinet een andere positie op de arbeidsmarkt en kunnen zelf invloed uitoefenen op de hoogte van hun tarieven.

Asscher ziet het wetsvoorstel als de opmaat voor een brede discussie over de rechtspositie van flexwerkers. In het regeerakkoord staat dat het kabinet hierover in gesprek gaat met werkgevers en vakbonden.

1.6 °C
NNO1
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Voor Sinterklaas koop ik vooral cadeaus, voor kerst vooral eten


Verstuur