Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

FNV wil echt werk, geen wegwerpbanen

11 DEC 2012

DEN HAAG - INKOMEN Onder het motto 'Niet slopen maar bouwen' vraagt FNV/de nieuwe vakbeweging het kabinet met een ambitieus plan te komen dat de economie aanjaagt en voor nieuwe werkgelegenheid zorgt.

FNV-voorzitter Ton Heerts
FNV-voorzitter Ton Heerts
Foto: ANP

Maar het moet wel „gewoon goed werk” opleveren en geen „wegwerpbaan als schijnzelfstandige of flexwerker zonder bescherming”. Dat is de boodschap van FNV-voorzitter Ton Heerts aan minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma, die dinsdag met de Tweede Kamer praten over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken.

De vakbeweging wijst er in een brief aan de bewindslieden op dat de positie van de flexwerker ingrijpend moet worden verbeterd. FNV-bestuurders uit de wereld van transport, vlees, metaal, bouw, distributiecentra en de uitzendbranche willen dat Asscher ingrijpt en zorgt voor strengere regels en betere controle op naleving ervan.

Voorwaarden

Ze wijzen de bewindsman erop dat de regels voor contracten, minimumloon, pensioen, doorbetaling bij ziekte en cao's steeds vaker worden ontdoken. „In de bouw krijgen werkgevers medewerking van het UWV als ze vaste krachten vervangen door (schijn)zelfstandigen. Na de postbode verdwijnt nu ook de koerier met een normaal contract, om te worden vervangen door slecht betaalde zzp'ers”, aldus de vakbeweging, die signaleert dat steeds meer werk terechtkomt bij mensen met een zwakke positie, zonder mogelijkheden om te onderhandelen over betere voorwaarden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 521.65
+ / - -0.11%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur