Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Werken voor meeste mensen minder lonend

11 DEC 2012

DEN HAAG - INKOMEN Werken wordt voor de meeste mensen de komende jaren minder lonend. Dat blijkt uit een notitie van het Centraal Planbureau CPB, die op verzoek van de Tweede Kamer is opgesteld.

Foto: Dijkstra
Foto: Dijkstra
Foto: Dijkstra
CPB-directeur: niet extra bezuinigen
CPB-directeur Coen Teulings
Foto: ANP

De berekeningen over de zogenoemde 'marginale druk' voor werkenden in Nederland zijn gebaseerd op de maatregelen in het regeerakkoord van VVD en PvdA.

Hogere marginale druk

Uit de CPB-berekeningen blijkt dat voor werknemers met een inkomen tot 20.000 euro per jaar de marginale druk daalt en er voor mensen die meer dan 120.000 euro verdienen niks verandert. De grote groep daartussenin krijgt te maken met een hogere marginale druk.

Welk deel van bruto inkomen gaat op aan belasting?

De marginale druk geeft aan welke deel van een hoger bruto inkomen niet resulteert in een hoger besteedbaar inkomen, maar wel in hogere premies of belastingen of lagere toeslagen. Een hogere marginale druk betekent dan dat werken minder lonend wordt, waardoor meer mensen in deeltijd gaan werken en de werkgelegenheid in arbeidsjaren daalt, aldus het CPB.

Inkomensafhankelijke zorgpremie

De cijfers waren nog slechter geweest als VVD en PvdA de inkomensafhankelijke zorgpremie vorige maand niet hadden geschrapt. De aanpassing van het regeerakkoord gaf de categorie met inkomens tussen de 40.000 en 80.000 euro iets meer lucht en verhoogde de marginale druk voor mensen met een inkomen tussen de 80.000 en de 120.000.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
9.1 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 469.77
+ / - +0.66%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

Mijn kerstboom mag behoorlijk wat kosten dit jaar


Verstuur