Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

'Nul-urencontract afschaffen'

31 JAN 2013

AMSTERDAM - Er zou snel een einde moeten komen aan zogenoemde 'nul-urencontracten'. Een coalitie van werkgeversvereniging AWVN, vakcentrale CNV, detacheerders en uitzendbureaus is het daarover eens, melden zij donderdag.

Foto: ANP

Het is de minst zekere vorm van werk en het geeft flexibel werken een slechte naam, aldus de verklaring van de partijen. Iemand met een nul-urencontract heeft geen recht op een aantal uren werk per week. Vaak komt het erop neer dat iemand oproepkracht is. "Op deze vorm van flexwerk kan een normaal mens geen bestaan opbouwen", zegt CNV-voorzitter Jaap Smit.

"De flexwerker is niet meer weg te denken uit de maatschappij, maar het is al langer een speerpunt om hen een betere positie te geven. De eerste stap, die redelijk makkelijk te nemen is, is om te stoppen met het nul-urencontract. Zij moeten op andere manieren aan het werk, via uitzendwerk of detacheren. Maar niet de hele dag zitten wachten naast de telefoon om een uurtje te komen werken."

Dat zou uiteindelijk in de wet geregeld kunnen worden, zegt Smit. "Maar dat is nu nog niet de insteek."

De CNV-voorman zegt dat de komende weken verder nagedacht wordt hoe dit verder aangepakt moet worden. "En het kan ook onderdeel zijn van het sociaal overleg tussen vakbeweging, werkgevers en kabinet."

 

 

 

 

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
7.9 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 466.41
+ / - +0.93%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Voor Sinterklaas koop ik vooral cadeaus, voor kerst vooral eten


Verstuur