Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wat moet ik doen bij een reorganisatie?

26 FEB 2014

Rabobank, KPN, Achmea. Het lijkt wel alsof er de afgelopen tijd elke week een bedrijf een reorganisatie aankondigt. Tot grote zorg van veel lezers, die hun vragen over reorganisaties instuurden naar het ontslagspreekuur van OverGeld. Onze experts zetten de do's en don'ts bij een reorganisatie voor u op een rij.

Foto: John Claessens

Wat moet ik doen bij een reorganisatie?

Vraag: Door een reorganisatie dreigt mijn baan te verdwijnen. Wat moet ik nu doen? Kan ik bezwaar maken? En moet ik alvast zelf op zoek gaan naar een nieuwe baan?

Antwoord: Ik zou in elk geval niet zomaar zelf ontslag nemen voordat duideijk is wat de werkgever precies van plan is en hoe een eventueel sociaal plan eruit ziet. Aan de andere kant is het natuurlijk niet verkeerd om vast voorzichtig om je heen te kijken en je te oriënteren op de arbeidsmarkt voor het geval je op korte termijn met ontslag geconfronteerd wordt.

Mogelijk kun je bezwaar maken als blijkt dat een werknemer met een tijdelijk contract jouw werkzaamheden gaat overnemen terwijl je zelf voor onbepaalde tijd in dienst bent. Ik raad je dan ook aan om niet zomaar akkoord te gaan met een mogelijk financieel voorstel van je werkgever, maar dit eerst goed uit te laten zoeken. Lees hier hoe u de hoogte van zo'n ontslagvergoeding berekent.

Boventalligheid

Vraag: Ik dreig mijn baan te verliezen. Mijn werkgever zegt te moeten inkrimpen omdat hij minder klanten heeft, en wil mij waarschijnlijk boventallig laten verklaren. Kan dat zomaar? En wat betekent dit voor mij?

Antwoord: Het kan inderdaad zo zijn dat u boventallig wordt. 

Uw werkgever kan aangeven dat zij door deze nieuwe wetgeving moet reorganiseren en arbeidsplaatsen komen te vervallen. U wordt dan dus boventallig. Wanneer u boventalligheid wordt aangezegd kunt u daartegen bezwaar maken bij uw werkgever. Of dit kans van slagen heeft kan ik aan de hand van de beknopte informatie over uw situatie niet beoordelen.

De werkgever dient aan te geven hoeveel FTE zij moet schrappen en waarom u in aanmerking komt voor ontslag. De werkgever dient daarbij het afspiegelingsbeginsel te hanteren, wat inhoudt dat alle werknemers uit dezelfde functiegroep dienen te worden afgespiegeld. Op deze website vindt u hierover meer informatie.

Ervan uitgaande dat u terecht boventallig bent verklaard kan uw werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV werkbedrijf. In die procedure kunt u verweer voeren tegen het voorgenomen ontslag. U kunt daar bijvoorbeeld stellen dat het niet juist is dat er wel nieuwe medewerkers worden aangenomen voor dezelfde functie, terwijl uw dienstverband wordt beëindigd. Het moet dan wel gaan om het aannemen van nieuwe medewerkers bij dezelfde entiteit als waarvoor u werkzaam bent.

Wederzijds goedvinden

Vraag: Het gaat erg slecht met het bedrijf waar ik werk. Mijn baas wil me nu mijn contract met wederzijds goedvinden laten ontbinden. Wat zijn de voor- en nadelen daarvan? Waar moet ik op letten?

Antwoord: Wanneer u er van overtuigd bent dat uw werkgever in financiële nood verkeert en dat u ook in aanmerking zou komen voor ontslag, dan is er vanuit dat oogpunt geen bezwaar om niet in te stemmen met een beëindiging met wederzijds goedvinden. Het enige wat u met een procedure bij het UWV wint is tijd en ook dat is maar beperkt.

Op het moment dat uw de vaststellingsovereenkomst krijgt, dan adviseer ik u om deze te laten controleren door een jurist of advocaat, zodat u zeker weet, dat deze voldoet aan de eisen om in aanmerking te komen voor WW.

Lees hier deel één van de vragen en antwoorden uit het ontslagspreekuur: hoe hoog is mijn ontslagvergoeding?

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.7 °C
WNW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur