Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

Christopher Ho

Christopher Ho

Christopher Ho is portfoliomanager bij Mint Tower Capital aan Beursplein 5 in Amsterdam.Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

AkzoNobel versus PPG

18 APR 2017 Christopher Ho

Een belangrijke week voor AkzoNobel. Niet alleen publiceert het verfconcern de kwartaalcijfers, maar Akzo zal tegelijkertijd ook een strategie update geven. Ook PPG Industries komt deze week met cijfers. Wellicht ook een goed moment om meer toelichting te geven op hun overnameplannen?

Morgenochtend de cijfers van AkzoNobel en op dezelfde dag ook nog een “investor update”. Waarschijnlijk zal er toelichting worden gegeven hoe het bedrijf de ‘specialty chemicals’-tak gaat afstoten en hoe het zelfstandig waarde verwacht te creëren. Het plan moet aandeelhouders overtuigen dat het bedrijf meer waard is als het zelfstandig blijft. Op donderdag kondigt PPG hun kwartaalcijfers aan. De kans is aanwezig dat er meer bekend wordt gemaakt over het overnamebod op AkzoNobel.

Met al deze ‘Akzo-events’ is het interessant om naar de april opties te kijken. Deze opties expireren deze vrijdag maar zijn juist interessant doordat deze drie ‘events’ voor de expiratie plaatsvinden. Door de korte looptijd van de optie zijn deze relatief goedkoop.

Als u zich wil indekken op een lagere koers kunt u voor EUR 0,22 de 78 april put kopen. Deze optie is in-the-money bij een koers onder de 78 euro. Een dergelijke daling kan bijvoorbeeld plaatsvinden wanneer PPG besluit het bod terug te trekken omdat het tegen te veel weerstand aanloopt bij het AkzoNobel bestuur en het Nederlandse protectionisme.

Indien u verwacht dat er een koersstijging zal plaatsvinden kunt u kijken naar de 84 call op april voor EUR 0,42. De koers kan bijvoorbeeld boven de 84 noteren indien PPG een hoger vijandig overnamebod lanceert. Ook kan het zijn dat AkzoNobel toch met PPG in gesprek gaat, iets wat nog niet is gebeurd. Akzo staat nu namelijk onder veel druk van een aantal grote aandeelhouders om een fusie met PPG in ieder geval te bespreken.

U kunt ook puur inspelen op een beweging en zowel de call en de put optie kopen. Dit kost iets meer (EUR 0,22 + EUR 0,42), maar u kunt dan profiteren van zowel een daling als een stijging.

Day ahead

Europese beurzen gaan vandaag weer open na een lang paasweekend. De futures indiceren een opening van +0,17%, deze stijging is in lijn met de stijging van de Amerikaanse beurs die gister gewoon open was. De EURUSD en Duitse 10-jaarsrente staan op 1,065 dollar en 0,187%, weinig veranderd met het slot van donderdag.

De beurs reageert met name op het resultaat van het Chinese groeicijfer. China is in de afgelopen periode met 6,9% gestegen. Dit is iets beter dan de verwachting van 6,8%. De ontwikkeling van de Chinese huizenmarkt was onder andere een van de positieve punten.

Het cijferseizoen is weer volop begonnen, Netflix rapporteerde gisteravond de resultaten en steeg 1,5% ondanks de tegenvallende groeicijfers. Vandaag komen zakenbanken Bank of America en Goldman Sachs met hun kwartaalresultaten. Ook J&J komt vanmiddag met cijfers. Nabeurs publiceren Yahoo en IBM hun de resultaten. Dichter bij huis hebben we vandaag Aalberts en PostNL. Beide houden vandaag hun jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Christopher Ho is portfolio manager bij Mint Tower Capital. Het Mint Tower Arbitrage Fund is een Nederlands multi strategy beleggingsfonds gespecialiseerd in convertible bond arbitrage en volatility arbitrage. Door deze unieke combinatie weet Mint Tower positieve rendementen te behalen in zowel stijgende als neergaande markten (absolute return). Mint Tower Capital is gevestigd op Beursplein 5 in Amsterdam. De informatie in deze column bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen voor beleggingen. De auteur en Mint Tower Capital zijn niet aansprakelijk voor schade die op enigerlei wijze kan voortvloeien uit het gebruik van dit artikel.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 528.49
+ / - +0.0%
AEX528,41arrow-0,01% 13:32
AMX817,42arrow0,53% 13:32
ASCX1019,74arrow0,11% 13:32
BEL-203970,20arrow0,04% 13:32
FTSE 1007273,70arrow0,13% 13:17
CAC-405288,10arrow0,40% 13:32
SMI9151,50arrow0,19% 13:16
meer...
Meer Premium