Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Christopher Ho

Christopher Ho

Christopher Ho is portfoliomanager bij Mint Tower Capital aan Beursplein 5 in Amsterdam.Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vluchten uit de ‘most crowded trade on the planet’

13 JUN 2017 Christopher Ho

Technologie aandelen staan volop in de schijnwerpers. Amazon ontstijgt de $1000 grens, AMD wordt gezien als een bitcoin proxy en nieuwkomer Snapchat is een van de meest populaire aandelen onder de short sellers. Profiteer nu van de onrust in deze sector.

De Nasdaq 100 index breekt record na record, iets wat weinigen na de dotcom bubbel in 2000 nog mogelijk achtten. Afgelopen vrijdag brak echter de paniek uit in de technologiesector. De Nasdaq stond bijna 4% lager. De “FANG aandelen” (Facebook, Amazon, Netflix en Google) waren allemaal meer dan 5% gedaald. In Nvidia zagen we zelfs een intraday move van +5,5% naar -10%! Er was geen directe aanleiding voor de ”tech sell off’, maar in de markt gaat het verhaal dat institutionele beleggers tegelijkertijd vluchten uit de “most crowded trade on the planet”.

Foto: Bloomberg

Hoewel velen denken dat dit de eerste scheurtjes zijn van een grote crash of een herhaling is van de dotcom bubbel, is perfecte timing vrijwel onmogelijk. De historie heeft geleerd dat een short positie in deze sector ontzettend gevaarlijk is. Hoe verkrijg je een short positie waarbij de verliezen beperkt zijn?

Door de aanhoudende lage volatiliteit (prijs van verzekering) zijn optieprijzen relatief goedkoop. Als we de opties op de QQQ (Nasdaq ETF) analyseren, zien we dat 6-maands volatiliteit nog steeds op een laag niveau staat vergeleken met de 10-jaars historie.

Foto: Bloomberg

De lage volatiliteit vertaalt zich in relatief lage prijzen van opties. De QQQ index staat nu op 139 punten en de 129 put op december 2017 kost nu USD 3,42. Deze put optie is 10 punten ‘out of the money’ (ca. 7%) en lijkt niet duur als u rekening houdt met de huidige marktsituatie van de sector en de looptijd van meer dan een half jaar. In tegenstelling tot een volledige short positie waarbij uw verlies theoretisch gezien oneindig kan oplopen, kunt u in dit geval alleen de optiepremie van USD 3,42 verliezen.

Haalt u uw schouders op bij de beweging van vrijdag en gelooft u dat de daling louter gedreven is door tijdelijke verkoopdruk? Als u inderdaad verwacht dat de lange termijn trend zich zal voortzetten maar u toch niet de volledige exposure aandurft, kunt u met een call optie een long positie verkrijgen en tegelijkertijd profiteren van de lage volatiliteit. De december 149 call optie (ook 7% out of the money) kost slechts USD 2,11. Ook hier kunt u slechts uw optiepremie verliezen en heeft de optie een half jaar de tijd om een winst op te leveren.

Beide opties bieden in mijn optiek een aantrekkelijker risico/rendement profiel dan een directe long óf short belegging in de tech index. Doordat je slechts je premie kunt verliezen creëert een optiebelegging een asymmetrisch winstprofiel.

Day ahead

De AEX future wijst op een opening van +0,3%. Voor de rest staan rentes en de eur/usd vrijwel onveranderd. De Nasdaq zette het verlies gister voort en daalde intraday bijna 2%. In de loop van de avond herstelde de index en sloot de technologie index uiteindelijk 0,6% lager.

Vandaag staan er een aantal agendapunten op het programma. Om 10:30 kijken we naar het Britse inflatiecijfer over de maand mei. En om 11 uur volgen de Duitse ZEW verwachtingen, de index die de economische verwachtingen peilt in Duitsland.

De markt zal meer aandacht schenken aan de lezing van ECB directielid Sabine Lautenschlager. Momenteel speelt er veel onzekerheid betreffende het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank. Ondanks dat inflatieniveaus te laag zijn, lijkt het erop dat Mario Draghi dit jaar nog een aankondiging zal maken voor `tapering´, het terugdraaien van het kwantitatieve verruimingsprogramma. Lautenschlager zal om 11 uur lokale tijd gaan spreken.

Bronnen:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-08/snap-is-most-shorted-tech-ipo-of-2017-as-lockup-expiration-nears

http://www.cnbc.com/2017/06/06/amd-surges-because-bitcoin-miners-need-its-graphics-cards.html

http://www.cnbc.com/2017/05/16/tech-stocks-are-now-the-most-crowded-trade-on-the-planet.html

Christopher Ho is portfolio manager bij Mint Tower Capital. Het Mint Tower Arbitrage Fund is een Nederlands multi strategy beleggingsfonds gespecialiseerd in convertible bond arbitrage en volatility arbitrage. Door deze unieke combinatie weet Mint Tower positieve rendementen te behalen in zowel stijgende als neergaande markten (absolute return). Mint Tower Capital is gevestigd op Beursplein 5 in Amsterdam. De informatie in deze column bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen voor beleggingen. De auteur en Mint Tower Capital zijn niet aansprakelijk voor schade die op enigerlei wijze kan voortvloeien uit het gebruik van dit artikel.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%
AEX516,71arrow-0,56% 21-08
AMX787,58arrow-0,05% 21-08
ASCX996,94arrow-0,38% 21-08
BEL-203902,17arrow-0,58% 21-08
FTSE 1007318,88arrow-0,07% 21-08
CAC-405087,59arrow-0,52% 21-08
SMI8883,78arrow0,11% 21-08
meer...
Meer Premium