Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Erik Bakker
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rente en politiek

15 JUN 2017 Erik Bakker

Heel lang geleden, ergens in de eerste maanden van 2017, was er de angst onder beleggers dat in Europa een golf aan verkiezingen gewonnen zouden worden door anti euro gestemde politieke partijen.

Dit werd extra gevoed door de voorstemmers van het Brexit referendum en de populistische Amerikaanse president welke trachtten de samenwerking binnen Europa te ontvlechten. Echter de een na de andere verkiezing werd gewonnen door een pro EU partij of coalitie. Met als belangrijkste verkiezing de winst van Macron tot Franse president.

U vraagt zich misschien af wat de relevantie is van deze korte politieke bespiegeling in een column op DFT. De reden is, dat als er ooit een jaar was dat je geld kon verdienen op de financiële markten door een inzicht te hebben in de Europese politieke verhoudingen dan was dat wel dit jaar. En dan ook in een product wat normaal gezien als saai wordt bestempeld, namelijk obligaties. En dan in het bijzonder staatsobligaties.

De anti-euro partijen dreigden bij verkiezingswinst de EU en de euro te verlaten. Met name de Franse presidentskandidaat Le Pen etaleerde deze visie. Zonder deze visie met details verder te willen delen met haar kiezers, leidde dit tot angst onder beleggers welke Frans staatspapier bezitten.

Immers Franse staatsleningen zouden mogelijk van euro naar een Franse franc worden omgezet, en de inschatting van zovelen in de effectenmarkt was dat een nieuwe Franse franc in waarde zou dalen ten opzichte van de euro. Of als het hele euro project zou instorten, dan zou de Franse franc in waarde dalen ten opzichte van bijvoorbeeld een Duitse mark of Nederlandse gulden. Al met al geen goede vooruitzichten voor Franse staatsleningen. De koersen van Franse staatsleningen daalden dan ook snel.

Het dieptepunt werd midden februari bereikt, zoals u later in het plaatje onderaan kunt zien. Stel nu, dat u als frequent krantenlezer een groot inzicht had in de Franse politiek, dat u bijvoorbeeld wist dat Franse presidentsverkiezingen altijd in twee rondes plaatsvinden. En dat daardoor de kans dat een extreme kandidaat wint kleiner wordt, omdat de aanhangers van de verliezers in de eerste ronde in de tweede ronde kiezen voor de kandidaat die het dichtst bij hun eerste keuze ligt. Dan had u er goed aan gedaan een Franse staatslening te kopen met de langste looptijd beschikbaar. Immers hoe langer de looptijd van een obligatie groter de koersbeweegelijkheid van een obligatie. In het geval van Frankrijk is dit een staatslening met een afloopdatum in 2066.

Foto: Bloomberg

Hierboven zit u de koersbeweging van deze Franse staatsobligatie 2066 vanaf het begin van dit jaar tot heden. Stel nu dat u, slim en belezen zoals u bent, op het dieptepunt van deze angst deze Franse staatsobligatie had gekocht. Dan was uw rendement vanaf begin februari 20 % op deze obligatie. Rendementen die eigenlijk voorbehouden zijn aan instrumenten zoals aandelen, en dat op basis van politieke kennis.

Erik Bakker is managing director van OHV vermogensbeheer.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%
AEX516,71arrow-0,56% 21-08
AMX787,58arrow-0,05% 21-08
ASCX996,94arrow-0,38% 21-08
BEL-203902,17arrow-0,58% 21-08
FTSE 1007318,88arrow-0,07% 21-08
CAC-405087,59arrow-0,52% 21-08
SMI8883,78arrow0,11% 21-08
meer...
Meer Premium