Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Gerard Bastiaansen
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

China verhoogt solar doelstelling

04 FEB 2013

In de afgelopen jaren is de belangstelling voor zonne-energie in China behoorlijk toegenomen. In 2012 verhoogde het land al zijn ambitieuze doelstelling naar 21.000 MW capaciteit en onlangs maakte de nieuwe regering bekend dat het de doelstelling met 67% verhoogt naar 35.000 MW in 2015.

De totale beschikbare capaciteit zal in 2015 vergelijkbaar zijn met 32 moderne kolen gestookte energiecentrales zoals wij die kennen van onder andere de nieuwe E.ON centrale op de Maasvlakte. In slechts 3 jaar vervijfvoudigt China zijn huidige zonne-energie capaciteit en dit jaar wil het 10.000 MW capaciteit toevoegen. De benodigde $2,1 miljard subsidie is al beschikbaar gesteld.

Smog

China heeft alle reden zonne-energie versneld uit te bouwen. De lucht is dankzij de alsmaar toenemende smog zo dik geworden - een record deze maand in Peking - dat inwoners nauwelijks meer iets kunnen zien, laat staan normaal ademhalen. Volgens het Internationale Energie Agentschap had China eind 2011 een hoeveelheid steenkolen verstookt vergelijkbaar met de hoeveelheid van alle overige landen bij elkaar. Daarnaast heeft het land last van Amerikaanse en Europese importheffingen op de scherp geprijsde zonnepanelen. In de afgelopen jaren investeerden verschillende zonnepanelen fabrikanten, zoals Trina Solar (NYSE: TSL), fors in de uitbreiding van de productiecapaciteit en dat nekt ze nu. Marges zijn door het dumpen van prijzen nauwelijks meer gezond te noemen en de overcapaciteit bij in het bijzonder de Chinese fabrikanten is nog fors.

Energie besparen

"De druk om meer energie te besparen neemt toe, evenals het terugdringen van de luchtvervuiling, zodat de smog afneemt. China installeert versneld duurzame vormen van energie opwekken om enerzijds het gebruik van steenkolen terug te dringen en anderzijds de binnenlandse solar industrie te ondersteunen", zei Shi Dinghuan, adviseur van de Chinese State Council en voorzitter van de Chinese Renewable Energy Society. Naast het toevoegen van duurzame energievormen zoekt men ook naar manieren om de energie-efficiëntie te verhogen. Zo denkt men aan het verhogen van energie tarieven voor burgers, zodra ze bepaalde norm niveaus overschrijden.

CO2 uitstoot

China boekt vooruitgang met het zogenaamde cap-and-trade programma, dat vanaf 2015 in werking treedt en een maximum van 4 miljard ton steenkoolequivalent CO2 uitstoot oplegt. Terwijl in Amerika en Europa de CO2 uitstoot in de afgelopen jaren werd teruggedrongen, zagen we die in China dankzij de toenemende welvaart juist toenemen. Wereldwijd nam de uitstoot van CO2 uiteindelijk niet af, maar juist toe met 3%. Andere groene maatregelen moeten er tevens voor zorgen dat vervuilende bedrijven schoon schip maken. Zo werden verleden jaar 7 sectoren benoemd die kunnen rekenen op subsidies en aantrekkelijke leningen om de vastgelegde doelstellingen te behalen. Tegelijkertijd wordt het banken verboden nog leningen te verstrekken aan vervuilende en inefficiënte bedrijven. En voor wie naar de beurs wil, zal moeten toestaan dat de overheid milieu-inspecties uitvoert met een positieve afloop.

Grillig

De koers van het aandeel TSL kende de afgelopen 5 jaren een grillig verloop. Beleggers die in januari 2009 durfden in te stappen en het lef hadden op het juiste moment uit te stappen, konden een fraaie winst bijschrijven.

Foto: Yahoo

Afbeelding: Yahoo

Het aandeel TSL noteerde afgelopen vrijdag een slotkoers van $5,28 en het lijkt erop dat de koers van het aandeel de weg naar boven weer heeft gevonden. Onlangs wijzigde de Japanse financieel specialist Nomura de status van het aandeel zelfs van ‘neutraal’ naar ‘kopen’. Persoonlijk vind ik het echter nog veel te riskant aandelen TSL te kopen. Het beleggen in degelijke Alsmaar Meer Dividend Betalers (AMDB’s) mag dan misschien wel saai zijn, maar het zorgt er wel voor dat ik met een gerust hart kan gaan slapen.

 

Gerard Bastiaansen, www.groeidividend.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
AEX528,03arrow-0,08% 22-09
AMX816,98arrow0,47% 22-09
ASCX1017,71arrow-0,09% 22-09
BEL-203957,96arrow-0,27% 22-09
FTSE 1007310,64arrow0,64% 22-09
CAC-405281,29arrow0,27% 22-09
SMI9136,72arrow0,03% 17:31
meer...
Meer Premium