Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Gerard Bastiaansen
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zwitserleven koploper

24 SEP 2012

Verleden week zondag maakte de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) de resultaten bekend van het vierde jaarlijkse onderzoek naar het beleggingsbeleid van verzekeringsmaatschappijen die in Nederland actief zijn. Onderzoekers van zowel de VBDO als Profundo namen dit jaar 29 bedrijven onder de loep.

Vandaag de dag is het nog steeds een veel voorkomende misvatting dat verantwoord of duurzaam beleggen meer tot de categorie goed voornemen behoort dan dat het een gedegen rendement oplevert. Niets is minder waar. In het afgelopen decennium is de wereldwijde vraag van beleggers naar meer transparantie en communicatie toegenomen met als gevolg een grote en groeiende database van gegevens over maatschappelijk verantwoord ondernemen.Hoger rendement

Wanneer je die gegevens analyseert vallen er twee zaken op. Bedrijven die het efficiëntst met grondstoffen omgaan, het minst energie en water per geproduceerde unit verbruiken, blijken hogere rendementen te genereren dan gelijkwaardige bedrijven die op dezelfde punten minder efficiënt bezig zijn. Het tweede wat opvalt is dat deze bedrijven een hoog innovatief vermogen ontwikkeld hebben en zich daardoor beter onderscheiden ten opzichte van hun directe concurrenten.

Management teams van deze bedrijven denken meer vooruit en zijn zich meer bewust van de bedrijfseconomische risico’s die een mogelijk tekort aan grondstoffen kunnen veroorzaken. Beleggers doen er goed aan ook deze aspecten mee te nemen in hun afweging wel of niet in een bedrijf te investeren. Enkele spraakmakende internationale voorbeelden van dit soort bedrijven zijn Boeing, BMW, UPS en L’Oreal.Top 3

Dicht bij huis wordt dit ook erkend en besteden de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen steeds meer aandacht aan de maatschappelijke impact van hun beleggingen. Het aantal verzekeringsmaatschappijen dat beleid heeft ontwikkeld op het gebied van duurzaam beleggen steeg afgelopen jaar van 53 procent naar bijna 70 procent. Meer dan de helft van de verzekeraars scoorden dit jaar beter op duurzaam beleggen dan in 2011.

Ook dit jaar zijn Zwitserleven, REAAL en ASR Nederland in de top 3 van best scorende bedrijven beland. Zwitserleven deed het ietsje beter dan REAAL en eindigde daarom op de eerste plaats. De VBDO meldt dat de grote stappen, die AEGON en Nationale Nederlanden maken bij het verduurzamen van hun beleggingsbeleid, opvallend zijn. AEGON eindigt op de vierde en Nationale Nederlanden op de vijfde plaats. Deze stijging heeft voornamelijk te maken met de stappen die zij gezet hebben op de integratie van duurzaamheidscriteria bij het beleggingsbeleid.Dividend

Zwitserleven is een onderdeel van SNS REAAL N.V. Laatstgenoemde keerde in 2008 voor het laatst dividend uit en hoe anders is dat bijvoorbeeld bij een bedrijf als Boeing. Deze Alsmaar Meer Dividend Betaler (AMDB) keert al sinds 1962 onafgebroken jaarlijks 4 keer een kwartaaldividend uit. Boeing doet het goed en de koers van het aandeel kan naar mijn mening op termijn stijgen naar circa 90 dollar.

Afgelopen vrijdag bedroeg de slotkoers 69,87 dollar en het hierop gebaseerde dividendrendement bedraagt 2,52 procent. Boeing verhoogde begin 2012 het kwartaaldividend van 42 naar 44 dollarcent en de payout ratio bedraagt momenteel 29,8 procent. Mocht de koers van het aandeel op korte termijn onder de 65 dollar duiken dan overweeg ik aandelen te kopen. Maar dat doe ik pas nadat ik het bedrijf en de sector nogmaals grondig onder de loep heb genomen.

Gerard Bastiaansen, www.groeidividend.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%
AEX519,39arrow-0,21% 22-06
AMX805,62arrow0,53% 22-06
ASCX997,94arrow0,01% 22-06
BEL-203853,35arrow-0,43% 22-06
FTSE 1007439,29arrow-0,11% 22-06
CAC-405281,93arrow0,15% 22-06
SMI9051,27arrow0,73% 22-06
meer...
Meer Premium