Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Hendrik Jan Davids
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Goedkope trackers zijn duur

16 AUG 2013 Hendrik Jan davids

Trackers worden vaak neergezet als een goedkope manier van beleggen. Maar wat op het oog goedkoop lijkt kan in de pratijk duur uitpakken.

Oorsprong

De allereerste tracker was bedoeld om op een goedkope manier een blootstelling te krijgen naar een bepaalde aandelenindex. Inmiddels zijn er trackers in alle soorten en maten. Maar als kosten belangrijk zijn welke tracker kiest u dan? Voor de hand liggend is om te kijken naar de beheerkosten per jaar. Daar vindt momenteel een prijzenslag plaats die is geiinitieerd door Vanquard. Maar ook het Nederlandse bedrijf Think ETF’s heeft lage beheerkosten. Maar zegt dat alles?

Meer dan beheerkosten

De kosten van een tracker zijn meer dan alleen de beheerkosten. Zo maken trackers interne transactiekosten om telkens de onderliggende index nauwgezet en soms dwangmatig te kunnen volgen. Omdat sommige indices regelmatig van samenstelling veranderen kan dit tot hogere transactiekosten leiden dan een actief beheerd beleggingsfonds.

Spread is grootste kostenpost

Een kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien is de spread. U weet wel, het verschil tussen de koers waarop u kunt kopen en de koers waarop u kunt verkopen. Trackers hebben namelijk als voordeel dat zij op elk moment van de dag te verhandelen zijn. Voor deze luxe betaalt u een prijs aan de tegenpartij, de marketmaker. Een voorbeeld: de spread op een wereldwijde aandelentracker van iShares is momenteel 2 cent. Dat is 0,08% van de totale transactiewaarde. Oftewel, als u op hetzelfde moment wilt kopen en verkopen lijdt u 0,08% koersverlies.

Een vergelijkbare wereldwijde tracker van Think ETF’s heeft een spread van tussen 0,15% en 0,60% van de transactiewaarde, afhankelijk van de liquiditeit en de omvang van de transactiewaarde op dat moment. Natuurlijk is dit een momentopname en de omvang van de spread fluctueert. Toch bepaalt de spread vaak een groot deel van de totale kosten. Onderstaand een momentopname van de spreadkosten van een wereldwijde aandelentracker van Vanguard, iShares en Think ETF’s met daaronder de beheerkosten. Dan blijkt dat de spreadkosten zelfs hoger kunnen zijn dan de beheerkosten.

 

 

Think

iShares

Vanguard

 

World Equity

MSCI World

All world

Spreadkosten

0,47%

0,08%

0,17%

Beheerkosten

0,20%

0,50%

0,25%

 

Dividend kan weglekken

Naast beheerskosten, interne transactiekosten en spreadkosten speelt ook de kosten gemoeid met het weglekken van dividend. Beheerders van buitenlandse trackers dragen in het buitenland dividendbelasting af die u niet kunt terugvorderen. Think ETF’s kan dat in verband met haar Nederlandse structuur wel. En dat voordeel kan oplopen tot ongeveer 0,5% per jaar.

 

En beleggingsfondsen dan?

Beleggingsfondsen (en indexfondsen) hebben geen spread. Beleggingsfondsen (en indexfondsen) worden één keer per dag verhandeld waarbij de koper en de verkoper handelen tegen dezelfde prijs. Wel zijn de beheerkosten hoger dan van trackers omdat een portefeuillemanager beoordeelt welke aandelen wel en niet interessant zijn om op te nemen in de portefeuile. Gelukkig zullen de beheerkosten van beleggingsfondsen volgend jaar dalen omdat het uitbetalen van provisies door fondshuizen aan aanbieders wettelijk wordt verboden. Hopelijk ontstaat er daardoor een betere concurrentie tussen beleggingsfondsen en trackers.

Denk na

Om te bepalen of een tracker duur is of goedkoop moet u dus veel aspecten beoordelen. Mike Willems van Armgard Investment Management schreef daarover een leuk artikel. Het gevaar is dat trackers die op het oog (beheerkosten) goedkoop lijken in de praktijk duur (spreadkosten) blijken te zijn. Als u eens per jaar of vaker een transactie doet in de betreffende tracker wordt de goedkope tracker al snel duur. Zelfs bij het gebruik van eenvoudig ogende tracker blijft het dus van belang om na te denken welke voor u het meest geschikt is vanuit een kostenoogpunt.

Hendrik Jan Davids CMT is directeur vermogensbeheer en partner bij Inmaxxa vermogensbeheer in Naarden. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer. De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
AEX528,03arrow-0,08% 22-09
AMX816,98arrow0,47% 22-09
ASCX1017,71arrow-0,09% 22-09
BEL-203957,96arrow-0,27% 22-09
FTSE 1007310,64arrow0,64% 22-09
CAC-405281,29arrow0,27% 22-09
SMI9136,72arrow0,03% 17:31
meer...
Meer Premium