Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Jaap van Duijn
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hypotheekrenteaftrek

05 JUN 2010

Het lijdt geen twijfel dat de riante positie van de VVD in de peilingen voor een niet onbelangrijk deel te danken is aan de positie van deze partij terzake van de hypotheekrenteaftrek. Balkenende wist ook hoe zwaar de renteaftrek bij kiezers weegt, toen hij er een breekpunt van maakte. Omgekeerd raakte D66 een flink deel van zijn virtuele zetelwinst kwijt toen de partij zijn programma bekend maakte. D66 wil wel wat aan de hypotheekrenteaftrek doen.

Voor de goede orde: er is geen partij die de hypotheekrenteaftrek zomaar ineens wil afschaffen. Maar dat er wat moet gebeuren aan de scheefgroei op de woningmarkt is duidelijk. Economen zijn het nergens over eens, maar over één ding wel. Allemaal vinden ze dat de overheid door zijn huursubsidiebeleid en zijn koopwoningensubsidiebeleid de woningmarkt volkomen heeft verziekt.

De verstoringen, veroorzaakt door de hypotheekrenteaftrek, zijn zo groot dat we startersubsidies nodig hebben om eerste kopers aan een woning te helpen. De ene subsidie moet de perverse gevolgen van de andere subsidie teniet doen.

De VVD is overigens uiterst inconsequent in zijn kortzichtige houding ten aanzien van de renteaftrek. Het kamerlid Aptroot hoorde ik onlangs zeggen dat de VVD tegen subsidies was, want die werken alleen maar verslavend. De markt moest zijn werk doen. Welnu, de grootste en meest verslavende subsidie in Nederland is die aan huiseigenaren, tien miljard euro in 2008, bijna 2% van ons nationaal inkomen. Van die tien miljard komt de helft terecht bij de 20% rijkste gezinnen. Waarom is de VVD daar voor?

Ook stelt de VVD zich op als de kampioen van financiële degelijkheid. De staatsschuld moet omlaag, en snel ook. Maar de schulden van gezinnen zijn, dankzij de hypotheekrenteaftrek, twee keer zo groot als de schulden van de overheid. Van 25% van het gezinsinkomen in 1970, zijn die schulden gestegen naar 200% nu. Nederlandse gezinnen zijn bijna Europees kampioen schulden.

Op voorspelbare wijze zijn sommige linkse partijen wel voor veranderingen in de hypotheekrenteaftrek, maar willen ze de huursubsidies ongemoeid laten. Ook dat is natuurlijk onjuist. De hele woningmarkt moet worden aangepakt.

Er kan in ieder geval bij de komende coalitiebesprekingen wat worden uitgeruild, tenminste als de VVD zijn opties niet tot een minderheidskabinet met het CDA wil beperken. Sommige problemen verdwijnen vanzelf, maar sommige andere worden groter en groter naarmate je ze langer laat voortbestaan. Het probleem van de huizenmarkt behoort tot de laatste categorie.

In 1978 pleitte een commissie-Hofstra al voor geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek en we hadden er heel wat beter voorgestaan als de adviezen toen waren opgevolgd. Huizen zouden heel wat beter betaalbaar zijn en de schuldenlast van gezinnen zou veel draaglijker zijn.

Veel mensen laten hun voorkeur in het stemhokje uitgaan naar datgene wat goed is voor de eigen portemonnee. Dat zij zo. Maar van politieke partijen mag je hopen dat ze verder kijken dan de centen van vandaag, een beeld hebben van het Nederland van de toekomst en kiezers daarin mee proberen te nemen. Daar was echter weinig van te merken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%
AEX524,69arrow0,58% 25-07
AMX805,05arrow-0,21% 25-07
ASCX994,41arrow0,38% 25-07
BEL-203901,76arrow0,75% 25-07
FTSE 1007434,82arrow0,77% 25-07
CAC-405161,08arrow0,65% 25-07
SMI8937,90arrow0,45% 25-07
meer...