Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Jan Maarten Slagter
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Transactie Taks

06 NOV 2012

De Financiële Transactie Taks (FTT) werkt drukkend op de economie doordat bedrijfsleven en burgers geconfronteerd worden met hogere financieringskosten voor investeringen en leningen. De financieringskosten zullen naar verwachting stijgen doordat een hoger rendement geëist zal worden om de FTT te compenseren. Dit alles heeft voor Nederland een langetermijneffect op het bruto binnenlands product van -0,4% tot -1,2% en leidt tot een structureel effect op de werkloosheid oplopend tot 0,5 procentpunt.

De kosten van de FTT worden geraamd op ongeveer €4 miljard per jaar. Deze kosten zullen worden doorberekend aan de eindgebruikers van financiële diensten. Dit betekent dat consumenten en bedrijven geconfronteerd worden met lagere spaarrentes, hogere leenkosten en hogere investeringskosten.

Op de financiële stabiliteit zal de FTT eerder negatieve dan positieve effecten hebben. Systeemrisico wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat banken prikkels hebben om te veel risico te nemen. Deze prikkels worden niet verminderd. Wetenschappelijke studies tonen geen bewijs dat de FTT, via hogere transactiekosten, volatiliteit in financiële markten verlaagt. Het is eerder aannemelijk dat hogere transactiekosten leiden tot hogere volatiliteit. Daarnaast belemmert de FTT het gewenste bufferherstel van de banken.

Complexiteit

De FTT stimuleert de ontwikkeling van financiële producten die niet of minder geraakt worden door de FTT. Dit voegt complexiteit toe aan het financiële systeem en kan zo het risico vergroten.Of de FTT een positief effect heeft op ongewenst marktgedrag is discutabel. De Europese Commissie heeft bij ongewenst marktgedrag ’High Frequency Trading’ (HFT) op het oog – computergestuurde ’flitshandel’. Zolang de strategieën die met HFT worden gevolgd, geoorloofd zijn, kan HFT een nuttige functie vervullen. Door de FTT zouden handelshuizen hun strategieën kunnen aanpassen.

Bijvoorbeeld door meer de focus te leggen op transacties met hoger risico om op die manier een hoger rendement te halen waarmee de kosten van een FTT kunnen worden opgevangen. Dit draagt niet bij aan het versterken van de financiële stabiliteit.

Buiten de EU

Ook zal naar verwachting door de invoering van de FTT de derivatenhandel zich grotendeels verplaatsen naar buiten de EU. Dit holt het Europese toezicht uit, met mogelijk negatieve gevolgen voor de financiële stabiliteit.

Jaja. Nu weten we het wel. Zult u zeggen. Logisch dat de directeur van de Veb zich keert tegen de Europese financiële transactietaks, waarvan in het regeerakkoord wordt aangekondigd dat Nederland er alsnog aan mee zal gaan doen. Het zijn tenslotte de Veb-leden die de rekening zullen betalen. Omdat ik die reactie voorzag, heb ik de eerste zes alinea’s van deze column niet zelf geschreven, maar heb ik de pen gelaten aan de vorige minister van Financiën.

Ze komen (vrijwel) letterlijk uit de brief die Jan Kees de Jager in maart van dit jaar aan de Tweede Kamer zond – op basis van adviezen van de AFM, de Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau. Leuke vraag voor een nieuw oppositioneel Tweede Kamerlid, bijvoorbeeld van het CDA, aan de opvolger van minister De Jager: „Wat in de brief van uw voorganger klopt niet?”

Jan Maarten Slagter is directeur van de VEB. www.veb.net

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
AEX528,66arrow% 20-09
AMX813,80arrow% 20-09
ASCX1019,97arrow% 20-09
BEL-203965,49arrow% 20-09
FTSE 1007271,95arrow-0,05% 20-09
CAC-405241,66arrow% 20-09
SMI9095,65arrow0,00% 20-09
meer...