Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Jan Maarten Slagter
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Welkom, Jeroen

05 FEB 2013

Aan: minister van Financiën Jeroen DijsselbloemExcellentie,Welkom bij de VEB! Zoals u weet, vertegenwoordigt de VEB de belangen van alle beleggers in Nederland. Sinds de nationalisatie afgelopen vrijdag van SNS Reaal hoort u daar bij. U heeft immers zowel aandelen als achtergestelde obligaties van SNS Reaal. Sterker nog: u heeft ze allemaal

De methode waarlangs u die heeft verkregen, is – hoe zal ik het zeggen – onorthodox: normaal gesproken betalen beleggers een prijs voor hun effecten. U heeft ze afgenomen om SNS Reaal te kunnen ’redden’. Die gang van zaken is uniek in Nederland. Onteigening van particulier bezit zie je normaal alleen in landen als Venezuela en Zimbabwe. U heeft gebruik gemaakt van een nieuwe wet, de Interventiewet uit 2012, die nog niet bestond toen veel van de onteigende beleggers hun stukken kochten. Mochten ze van dit risico uitgaan?

Vastgoed

En u heeft uw ’beleggingsbeslissing’ genomen op basis van een inschatting van de waarde van de vastgoedportefeuille van SNS Property Finance die sterk afweek van eerdere inschattingen van SNS Reaal zelf – inschattingen waar de accountant zijn zegen aan had gegeven, en waar blijkbaar ook toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) mee kon leven. Dat deed u niet omdat het (spaar)geld de bank massaal uitstroomde, maar omdat DNB en uw ministerie verwachtten dat dat kon gaan gebeuren.

Er vallen dus volgens mij wel wat kanttekeningen te maken bij de onteigening zonder betaling. Het is niet voor niets dat de VEB nu de juridische opties onderzoekt om uw actie door de rechter te laten toetsen. Bij een zo vergaand overheidsingrijpen hoort een onafhankelijk rechterlijk oordeel – dat onderscheidt een democratische rechtsstaat van een bananenrepubliek. Het is het verschil tussen Fidel Castro en Mark Rutte.

Risico

Maar dat neemt niet weg dat u nu het risico van SNS Reaal draagt en de toekomstige rendementen ervan mag verwachten. U bent dus belegger en hoort dus ook bij de VEB. U kunt een beroep doen op onze expertise. In het weekend bleek dat daar ook aanleiding voor is.

In het tv-programma Buitenhof liet u weten dat u onderzocht wilt hebben wat er fout is gegaan bij de bank-verzekeraar. Wat was de rol van het bestuur van SNS Reaal, van de raad van commissarissen, van de accountant, van de toezichthouder? Dat zijn vragen die ons natuurlijk ook zeer interesseren – namens de achterban van de VEB die hun belegging in deze zwaar gereguleerde onderneming in rook hebben zien opgaan. En wij hebben uitgebreide ervaring met dit soort onderzoeken: ook bij Fortis, Ahold en Landis kregen we de onderste steen boven.

De rechtsgang die hiervoor het meest geschikt is, is de enquêteprocedure naar wanbeleid bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof.

Gedegen

De Ondernemingskamer benoemt op verzoek van aandeelhouders onafhankelijke en deskundige onderzoekers, die een gedegen rapport afleveren. Met dat rapport in handen kan vervolgens het oordeel ’wanbeleid’ worden gevraagd. Als dat eenmaal is uitgesproken, biedt dat de basis voor schadevergoedingsvorderingen tegen verantwoordelijken. De nieuwe ’claw back’-wet, die nog niet is ingevoerd, is daar niet voor nodig.

De VEB gaat graag aan de slag met dit enquêteverzoek, mede namens de huidige aandeelhouder. Voor nader overleg houd ik mij beschikbaar. Bijgaand treft u een acceptgiro voor uw contributie.

Jan Maarten Slagter is directeur van de VEB.


Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
AEX519,64arrow-0,78% 18-08
AMX788,01arrow-0,67% 18-08
ASCX1000,76arrow-0,89% 18-08
BEL-203924,78arrow-0,48% 18-08
FTSE 1007323,98arrow-0,86% 18-08
CAC-405114,15arrow-0,64% 18-08
SMI8874,35arrow-0,79% 18-08
meer...