Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Jan Maarten Slagter
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

SNS: het vechten waard

26 FEB 2013

De Raad van State heeft gesproken en de minister van Financiën kan opgelucht ademhalen. SNS Reaal had genationaliseerd mogen worden door Jeroen Dijsselbloem. Er was volgens de Raad sprake van een ’ernstig en onmiddellijk gevaar’ voor de financiële stabiliteit door de noodtoestand bij de bank-verzekeraar. Voormalige houders van aandelen en achtergestelde obligaties zijn hun stukken definitief kwijt.

De volgende stap is de compensatieprocedure bij de Ondernemingskamer, waar de komende weken bepaald zal worden welke compensatie de Staat zal moeten betalen voor de onteigende effecten. De minister heeft al aangekondigd wat zijn voorstel zal zijn: nul euro. De VEB zal daar een eigen berekening tegenover zetten en aandringen op meer informatie. Zo is nog steeds niet het volledige Cushman & Wakefield-rapport openbaar gemaakt. Dit rapport, een zeer conservatieve herwaardering van de onroerendgoedportefeuille van SNS Reaal, was de aanleiding voor het besluit te nationaliseren en is de basis voor het zuinige compensatievoorstel van Dijsselbloem. Het is merkwaardig dat de Raad van State over de onteigening heeft kunnen oordelen zonder de gedupeerden volledige inzage in het rapport te gunnen. Het is ondenkbaar dat de Ondernemingskamer, waar de waardering het enige onderwerp is, dit ook zal doen.

Slecht nieuws dus voor beleggers, de uitspraak van de Raad van State? Niet alleen maar. De onteigende beleggers hebben een belangrijk tegendoelpunt gescoord. De Raad heeft een deel van de onteigening teruggedraaid, namelijk voor zover het de schadevergoedingsrechten van beleggers betrof. De rechters waren het met de VEB eens dat de minister hiermee zijn boekje te buiten ging.Dat betekent dat beleggers weer wat hebben om voor te vechten. De nationalisatie was het dramatische slotakkoord van het onfortuinlijke bestaan van SNS Reaal als beursfonds. Maar niet meer dan het slotakkoord.

Interessanter en relevanter is hoe het zover heeft kunnen komen in de zes jaar ervoor. De jaren dat een ambitieuze spaarbank optimistisch naar de beurs ging, grote overnames deed en uiteindelijk ten onder ging aan een combinatie van hoogmoed, pech en economische tegenwind. Bestuurders, commissarissen, accountants, De Nederlandsche Bank: ze hadden allemaal hun rol in dit drama.

De vernietiging van dit deel van het besluit houdt in dat het voor beleggers weer zin heeft de onderste steen boven te krijgen van deze geschiedenis. Want als kan worden geconcludeerd dat er wanbeleid is gepleegd bij SNS Reaal en/of beleggers zijn misleid over de werkelijke stand van zaken, hebben zij mogelijk recht op schadevergoeding. Idealiter gelast de Ondernemingskamer een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken sinds de beursgang in 2006.

Dit onderzoeksrapport, bekroond met het oordeel ’wanbeleid’, geeft naar verwachting de benodigde munitie voor schadeclaims. Complicatie daarbij is dat de beleggers die hier belang bij hebben, geen toegang meer hebben tot de wanbeleidprocedure. Ze zijn hun toegangskaartjes, de aandelen, immers kwijt. Als die hobbel is genomen, volgt nog een jaren durende aansprakelijkheidsprocedure. Zoals gezegd: een lange weg. Maar tot gisteren was deze afgesloten. Dat is niet meer zo.

Jan Maarten Slagter is directeur van de VEB.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.3 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%
AEX523,71arrow-0,41% 18:05
AMX793,36arrow-0,14% 18:05
ASCX1009,71arrow-0,12% 18:05
BEL-203943,74arrow-0,26% 18:05
FTSE 1007387,87arrow-0,61% 17:35
CAC-405146,85arrow-0,57% 18:05
SMI8945,40arrow-1,02% 17:32
meer...