Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Jim Tehupuring
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vele doodlopende wegen naar Rome

27 FEB 2013 Jim Tehupuring

Gisteren kregen Europese beurzen, de euro, maar vooral de Italiaanse markt voor staatsobligaties flinke tikken uitgedeeld.

De hervormingsgezinde Democratische Partij van Pier Luigi Bersani behaalde tijdens de parlementsverkiezingen een nipte meerderheid in de tweede kamer, maar slaagde er niet in eveneens een meerderheid te behalen in de eerste kamer. Dit brengt het land in een politieke impasse en de onrust is weer terug.

Mario Monti die het Italiaanse zakenkabinet in de afgelopen 1,5 jaar leidde was met slechts 10 procent van de stemmen de grote verliezer van de verkiezingen. Hij voerde in de afgelopen periode forse bezuinigingen en belastingmaatregelen door om de begroting op orde te krijgen, de staatsschuld terug te brengen en de  Italiaanse economie weer aan de praat te krijgen. In Europa was hij geliefd omdat hij daadkrachtig ingreep en handelde naar de richtlijnen van de Europese Unie. Het vertrouwen onder beleggers in Italië steeg. Dit uitte zich in een daling van de 10-jaars rente op staatsobligaties van ruim zeven tot zo’n vier procent. Buiten Italië kon Monti misschien op waardering rekenen, binnen de landsgrenzen was dit geenszins het geval.

Met zijn maatregelen maakte hij zich niet populair binnen de landsgrenzen. Naast verliezers waren er ook winnaars: Voormalig premier en miljardair Berlusconi en oud-komiek Grillo. De eerste slaagde er in met zijn centrum rechtse partij PDL de meeste zetels binnen te slepen voor de eerste kamer. De komiek Grillo is degene die het hardst lacht. Zijn partij MS5 (5 sterren beweging) verzet zich tegen het volgens hem corrupte establishment en sleepte maarliefst 25 procent van de stemmen binnen. Bersani mag misschien een meerderheid hebben binnen de tweede kamer, samen met Monti is hij te klein om de benodigde 158 zetels in de eerste kamer te bemachtigen en is dus afhankelijk van derden.

Politiek gezien zit het land in een impasse. Het probleem in Europa is dat er een strijd woedt met aan de ene kant politici die pleiten voor hervorming en begrotingsmaatregelen en aan de andere kant een groeiende groep politici met populistische standpunten. De populisten lijken nu in Italië wel erg veel steun te krijgen. En dat heeft grote impact op de kredietrisico’s van het land. Zoals mijn collega Erik Mauritz vorige week schreef: mocht Berlusconi winnen, dan komt er zeker een grote beweging in de markt van Italiaans staatspapier.

Wat nu?

In theorie zijn er drie mogelijke uitkomsten:
 

1. Een grote coalitie met vele partijen. Toch is deze optie zeer onwaarschijnlijk, aangezien noch Grillo, noch Berlusconi bereid lijkt te zijn om zich te verbinden aan een andere partij. Bovendien zou het hervormingsproces dat Monti ïnitieerde aanzienlijk worden vertraagd als de grote partijen het openlijk oneens zijn over belangrijke nationale kwesties.

 
2. Een technocratische overheid à la Monti. Ook de optie van een nieuwe zakenkabinet is niet aannemelijk. Nog een ronde van technocraten zal door het Italiaanse volk waarschijnlijk worden gezien als een verlies van soevereiniteit en kan sociale onrust te genereren.

3. De meest waarschijnlijke uitkomst is een nieuwe ronde van de verkiezingen. Onze schatting is dat deze op zijn vroegst in mei plaatsvinden en het land tot die tijd in een politieke en economische impasse zit.

Toenemend risico?

Hoe langer de instabiliteit duurt, hoe verder de recessie zal verdiepen. Hierdoor stijgt de werkloosheid het aantal faillissementen en het percentage slechte leningen. Hoewel de grote Italiaanse banken dankzij de ECB (LTRO) momenteel een sterke liquiditeitspositie genieten, kan een verslechtering van de Italiaanse economische situatie in het ergste geval leiden tot kapitaalsproblemen bij zwakkere banken of mogelijk zelfs bankruns.

De belangrijkste consquentie van de politieke impasse heeft te maken met de ‘bazooka van Draghi’. Toen hij in augustus aangaf alles te zullen doen om de eurozone te redden lanceerde hij een programma waarbij de ECB staatsobligaties zou kunnen opkopen (het zogenaamde OMT: Outright Monetary Transactions).

Door dit te doen, zou de rente van het betreffende land dalen. Maar om hiervoor in aanmerking te komen moeten overheden aan bepaalde voorwaarden voldoen. De huidige onstabiele politieke situatie, het verlies van Monti en de opkomst van partijen als MS5 brengen de hervormingsagenda van de Italianen ernstig aan het wankelen. Dat maakt het zeer onwaarschijnlijk dat de ECB zal overgaan tot het opkopen van Italiaans staatspapier indien de rente oploopt. De risico’s zijn groot en de kans dat er overeenstemming over voorwaarden tot stand komt is klein.

Rome zit momenteel op een dood spoor. U niet, want als de Italiaanse rente oploopt, kunt u daar met bijvoorbeeld Turbo’s op inspelen.

 

Foto: Bloomberg

 

Jim Tehupuring werkt bij RBS Markets, onderdeel van The Royal Bank of Scotland plc (‘RBS’). Zijn beloning is niet gekoppeld aan de standpunten en aanbevelingen opgenomen in deze column. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel. Zijn mening kan derhalve afwijken van de visie van RBS. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Lees voor meer informatie over de werking, de risico’s en kosten van Turbo’s, de brochure en het basisprospectus op www.rbs.nl/markets. Turbo’s zijn uitsluitend geschikt voor ervaren, actieve beleggers met een hoge risicoacceptatie. RBS staat in Verenigd Koninkrijk onder toezicht van de Financial Services Authority en haar activiteiten in Nederland vallen onder het gedragstoezicht van de Autoriteit Financiële Markten. TURBO is een  merknaam van The Royal Bank of Scotland Group plc. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%