Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Jim Tehupuring
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

DFT-columnist Jim Tehupuring
DFT-columnist Jim Tehupuring
Foto: Jim Tehupuring

Column

Opportunisme in bitcoin

12 AUG 2017 Jim Tehupuring

Gisteren ging de prijs van cryptomunt bitcoin voor het eerst door de $3500. Wie de munt een jaartje geleden kocht betaalde nog geen $600, dus bitcoins werden grofweg 500% meer waard. Da’s lekker.

Ik bezit ze niet, maar hoor er steeds meer mensen over. Niet vreemd, want dergelijke winsten trekken nieuwe kopers. En net als op de beurs is het ook bij bitcoins simpel: met een overweldigende vraag steeg de digitale munt tot ongekende hoogte.

Schaarste

Inmiddels zijn er 16,5 miljoen bitcoins ’gemined’. Daarmee is de waarde van alle bitcoins bij elkaar nu $60 miljard. Uiteindelijk zullen er 21 miljoen bitcoins gemined zijn. Er is dus schaarste. Je kunt het vergelijken met goud. Dat is ook beperkt voorradig en waard wat de gek er voor geeft.

Een vergelijking met onze standaard betaalmiddelen is treffender. De euro bestaat als betaalmiddel, omdat het waarde ontleent aan het vertrouwen dat wij erin hebben.

Met bitcoins kun je op steeds meer plekken (online en offline) betalen.

Bang

Toch denk ik dat je voorzichtig moet zijn met de aankoop van munten als de bitcoin. Zo hard als het kan stijgen, zo hard kan het ook de andere kant op. De gemiddelde opportunist wordt dan snel bang.

De vraag is vooral hoe graag webshops en winkeliers bitcoins ontvangen. Als betaalmiddel wil je een munt die stabiel is en met een breed gedragen vertrouwen. Misschien hebben cryptomunten de toekomst, maar als belegger laat ik ze links liggen.

Jim Tehupuring is directeur

van ProBeleggen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%