Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Laurens Maartens
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Grexit dichterbij dan een Brexit

05 APR 2016 Laurens Maartens

De aandacht voor een mogelijke Brexit in juni leidt de aandacht af van de problemen in Griekenland. Het Griekse tragedie zal dankzij de wazige tactiek van het IMF binnenkort weer fors oplaaien.

De kranten staan nu nog vol over een eventueel Brexit. Het is echter slechts een kwestie van tijd voordat de Griekse schuldencrisis weer alle krantenkoppen gaat beheersen. Vorig jaar augustus waren de politici nog helemaal tevreden toen er een akkoord werd bereikt over alweer het derde steunprogramma.

Een nieuw pakket leningen van in totaal € 86 mrd zou Griekenland lucht geven om de economie weer op de rails te trekken en de aflossingen van de staatsschuld te hervatten. Inmiddels zijn we acht maanden verder en het moment waarop de Griekse economie op eigen benen kan staan lijkt verder dan ooit.

Het is meer dan 6 jaar geleden dat de Griekse schuldencrisis voor de eerste keer tot uitbarsting kwam. De kiem voor de problemen werd al in 1999 gelegd in 1999 toen de euro werd ingevoerd. De rente voor Griekenland werd net zo laag als die voor Duitsland. Sindsdien is het begrotingstekort opgelopen van 5 tot 15 procent. Hierdoor is de staatsschuld gegroeid tot bijna €350 miljard. Dat is maar liefst 180% van de krimpende Griekse economie.

Miljardendans in Athene

Het is aan de enorme steun van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te danken dat Griekenland nog niet bankroet is. In 2010 kreeg het land een leningenpakket van €110 miljard, een jaar later kwam daar een nieuw pakket van €130 miljard overheen en vorig jaar was dat dus €86 miljard. Het land is zo een etterende wond geworden waar we maar pleisters op blijven plakken. Het is pure symptoombestrijding zonder de echte onderliggende problemen aan te pakken.

De Griekse economie ligt, ondanks alle steun, nog steeds volledig op zijn gat. Bijna een kwart van de beroepsbevolking zit zonder werk en de werkloosheid onder jongeren komt op bijna 50%. Door de vluchtelingencrisis hebben de Griekse eilanden als toeristenbestemming flink aan populariteit ingeboekt. Veel bedrijven verplaatsen hun hoofdkantoor naar Bulgarije, Roemenië, Albanië en Cyprus wegens de steeds hogere belastingen die Griekse regering doorvoert in een poging om de begroting op orde te krijgen. Niets wijst erop dat het land de problemen binnenkort de baas is.

 

Nieuwe steunronde

Ondertussen gaan de rentebetalingen en de aflossingen van de Griekse staatsschuld vrolijk verder. Met name dat laatste is een probleem. Deze maand moet het land €2 miljard terugbetalen, in mei is dat €3 miljard en in juni en juli zelfs meer dan €5 miljard. Dat gaat niet lukken tenzij de schuldeisers binnenkort de tweede tranche van het meest recente hulppakket vrijgeven. Recente nieuwsberichten wijzen erop dat die steun minder vanzelfsprekend is dan het vorig jaar augustus leek.

De miljarden voor Griekenland zijn samengebracht door de EU en het IMF. Het IMF wil dat Europa een deel van de schuld kwijtscheldt om Griekenland meer ademruimte te geven. Daar voelt vooral Duitsland helemaal niets voor. Bondskanselier Angela Merkel zegt dat de rentebetalingen na alle herstructureringen al zo laag zijn dat ze op geen enkele wijze een economisch herstel in de weg staan. Voor het IMF gaat dat niet ver genoeg – als ten minste via Wikileaks uitgelekte documenten van een bijeenkomst van half maart een aanwijzing vormen.

Nieuw hoofdstuk in schuldencrisis

Uit die documenten komt naar voren dat drie IMF- functionarissen overlegden over de mogelijkheid om het vrijgeven van de tweede tranche van het steunpakket te vertragen door de discussies daarover zo lang mogelijk te rekken. Christine Lagarde – de hoogste baas van het IMF – ontkende afgelopen zondag dat de organisatie deze tactiek wil volgen. Maar ze merkte daarbij wel op dat een akkoord met de EU over het vrijgeven van extra geld uit de steunpot voorlopig nog niet in zicht is. Daarmee voert ze indirect ook de druk op Griekenland, de EU en vooral ook Duitsland op.

De EU houdt voorlopig nog vol dat er een akkoord komt voordat begin mei het Grieks Orthodoxe Pasen gevierd wordt. De signalen vanuit het IMF wijzen er echter op dat we ons (weer) kunnen opmaken voor een nieuw bedrijf in de Griekse tragedie. Net als de vorige keren zal de euro daarbij één van de voornaamste slachtoffers zijn. Een Grexit lijkt nu dichterbij dan een Brexit. De grote overeenkomst tussen beide gebeurtenissen is dat ze de euro weer een stapje richting pariteit met de dollar zullen duwen.

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij N.V.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
AEX528,03arrow-0,08% 22-09
AMX816,98arrow0,47% 22-09
ASCX1017,71arrow-0,09% 22-09
BEL-203957,96arrow-0,27% 22-09
FTSE 1007310,64arrow0,64% 22-09
CAC-405281,29arrow0,27% 22-09
SMI9136,72arrow0,03% 23-09
meer...
Meer Premium