Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Laurens Maartens
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Column

Dollar in stormachtig weer: vuur en furie

10 AUG 2017

De forse terugval van de dollar is in de valutawereld dé grote verrassing van 2017. Ondanks Trumps’ belofte van ‘vuur en furie’ veert de Amerikaanse munt de afgelopen week weer wat op.

Foto: REUTERS

Noord-Korea moet volgens Amerikaanse president Donald Trump rekening houden met ‘vuur en furie zoals de wereld nog nooit heeft gezien’ als het de Verenigde Staten of buurlanden opnieuw provoceert. De Noord-Koreaanse reactie liet niet lang op zich wachten. Het land dreigde het eiland Guam met raketten te bestoken. De Amerikaanse munt viel maandag even met 0,5% terug ten opzichte van andere belangrijke valuta’s, om zich vervolgens razendsnel te herstellen. Na een opvallend zwakke eerste jaarhelft zit de dollar de afgelopen week weer wat in de lift.

Focus op Amerikaanse rente

Bij het recente dollarherstel speelt mee dat de Amerikaanse arbeidsmarkt zich sterk ontwikkelt. In juli kwamen er 209.000 banen bij, terwijl economen slechts op een stijging van 189.000 hadden gerekend. De toename was volledig te danken aan het ontstaan van 393.000 parttime-banen. Het aantal fulltime-vacatures nam juist met 54.000 af. Per saldo lijkt de Federal Reserve nog terughoudend om de rente opnieuw te verhogen. Handelaren prijzen de kans op een renteverhoging voor het eind van het jaar in op minder dan 50%. Aan het begin van de zomer hield de markt nog rekening met twee renteverhogingen in 2017.

Het Europese spiegelbeeld

De Europese economie vormt in zekere zin het spiegelbeeld van de Amerikaanse. De inflatie in de eurozone kwam in juli opnieuw uit op 1,3% en het deflatiegevaar waar veel economen zich een jaar geleden zorgen over maakten is volledig naar de achtergrond verdwenen. Een sterke Europese economie maakt de weg vrij voor de ECB om op termijn de rente weer op te schroeven.

Dollarstorm

De tegenstrijdige berichten over de Amerikaanse en Europese economie hebben het sentiment op de valutamarkt volledig doen omslaan. Ook speelt mee dat het onvoorspelbare beleid van de Amerikaanse president Donald Trump zijn weerslag heeft op de waarde van de Amerikaanse munt. Daar komt bij dat het de laatste tijd behoorlijk rustig is op financiële markten. Beleggers durven wat meer risico te nemen, terwijl de dollar juist geldt als veilige haven in periodes van oplopende spanning. Het samenvallen van al deze ontwikkelingen creëert de huidige dollarstorm.

Centrale bankiers aan zet

De komende tijd ligt het lot van de dollarkoers voor een groot deel in handen van centrale bankiers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Elke aanwijzing dat de ECB de stimulerende maatregelen gaat terugschroeven of dat de Fed de rente voorlopig ongewijzigd laat leidt ertoe dat de druk op de dollar nog sterk wordt. Aan de andere kant kan een meevallend economisch cijfer in de Verenigde Staten er weer toe leiden dat het sentiment omslaat en de munt weer een deel van het recente verlies goedmaakt. De valutawereld is behoorlijk nerveus en veel partijen kiezen er dan ook voor om risico’s af te dekken in plaats van bewust positie te kiezen voor een bepaalde prijsrichting.

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
AEX519,64arrow-0,78% 18-08
AMX788,01arrow-0,67% 18-08
ASCX1000,76arrow-0,89% 18-08
BEL-203924,78arrow-0,48% 18-08
FTSE 1007323,98arrow-0,86% 18-08
CAC-405114,15arrow-0,64% 18-08
SMI8874,35arrow-0,79% 18-08
meer...
Meer Premium