Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Laurens Maartens
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Euro-storm trekt over markten

12 SEP 2017 Laurens Maartens

De euro schiet omhoog omdat de kans toeneemt dat de ECB de rente in de tweede helft van 2018 weer gaat verhogen, terwijl het vooruitzicht van een Amerikaanse renteverhoging op veel kortere termijn de dollar koud laat. Dat heeft veel te maken met de wijze waarop de munt haar status van veilige haven geleidelijk kwijtraakt.

Nederland krijgt morgen te maken met de eerste officiële herfststorm, met windsnelheden tot windkracht 10. De financiele markten richten hun aandacht vooral op de euro storm. Vorige week schoot de euro omhoog tot meer dan $ 1,20 nadat hij erop zinspeelde dat de steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) mogelijk na de jaarwisselling worden afgebouwd. Eind augustus steeg de munt ook al even tot boven de grens van $1,20. Dat was toen pas de eerste keer sinds begin 2015.

Europa lijkt crisis te boven

De ECB koopt elke maand voor € 60 mrd. aan (staats)obligaties en andere activa om de Europese economie te ondersteunen. De aanwijzingen dat de Europese economie op eigen benen kan staan, stapelen zich de afgelopen tijd op. De Europese Commissie voorspelt dat de groei volgend jaar versnelt van 1,7% naar 1,8%. Bovendien wordt de kar niet alleen meer getrokken door sterke landen zoals Duitsland. De Griekse premier Alexis Tsipras voorspelde dit weekend dat zijn land vanaf 2018 geen financiële steun meer nodig heeft.

Draghi maakt geen haast

Toch is het nog geen uitgemaakte zaak dat de ECB straks plannen ontvouwt voor het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen. Draghi heeft de afgelopen jaren geen mogelijkheid onbenut gelaten om te benadrukken dat hij liever te laat in actie komt met het gevaar dat de inflatie oploopt, dan dat hij het risico loopt door een te snelle zet het economisch herstel in de kiem te smoren. Het terugdraaien van de stimulerende maatregelen vormt de opmaat voor een eerste Europese renteverhoging sinds het uitbreken van de Griekse schuldencrisis in de zomer van 2011. Volgens een peiling van financieel persbureau Bloomberg komt die rentezet er overigens niet voor het vierde kwartaal van volgend jaar.

Stijgende rente laat dollar koud

Een nieuwe renteverhoging in de Verenigde Staten – waar de Fed eind 2015 al begonnen is met het opschroeven van de rente – komt juist steeds dichterbij. De afgelopen weken namen verschillende directieleden van de centrale bank al een voorschot op een renteverhoging voor het eind van dit jaar. In tegenstelling tot de afgelopen jaren gaven deze uitspraken de dollar geen overtuigende duw in de rug. Dat heeft onder meer te maken met de wijze waarop de Amerikaanse munt door het wispelturige politieke beleid steeds minder als veilige haven wordt gezien. Financiële partijen die liever het zekere voor het onzekere kiezen, houden hun vermogen steeds vaker aan in goud, yen of Zwitserse francs.

Dure euro heeft een keerzijde

Hoewel Draghi een belangrijke rol speelde bij de recente koerssprong van de euro, is hij zich ook bewust van de risico’s daarvan. Een stijgende euro leidt ertoe dat de prijzen van Europese bedrijven hoger komen te liggen ten opzichte van buitenlandse concurrenten. Dat kan ten koste gaan van de export. Aan de andere kant zet een relatief goedkopere invoer van buitenlandse producten en diensten juist de inflatie onder druk, die Draghi juist wil aanwakkeren. De ontwikkelingen op valutamarkten kunnen een aanleiding voor hem zijn om vooral rustig aan te doen met het afbouwen van de economische steunmaatregelen. Daar komt bij dat de opmars van de euro sinds het begin van de zomer samenvalt met een daling van het rendement op Duitse staatsobligaties. De afgelopen jaren kozen de Duitse bund en de euro bijna altijd dezelfde richting.

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij ( www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingenen trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%
AEX528,47arrow-0,04% 18:05
AMX813,13arrow-0,08% 18:05
ASCX1018,63arrow-0,13% 18:05
BEL-203968,67arrow0,08% 18:05
FTSE 1007263,90arrow-0,11% 17:35
CAC-405267,29arrow0,49% 18:05
SMI9134,13arrow0,42% 17:30
meer...
Meer Premium