Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Lodewijk van der Kroft
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hoe Chinees is uw portefeuille?

19 MEI 2017 Lodewijk van der Kroft

Dat China steeds belangrijker wordt in de wereld zal niemand verbazen. Maar als het aan index-samensteller MSCI ligt, zal het belang van Chinese bedrijven in uw portefeuille de komende jaren ook fors gaan toenemen. En dat is misschien niet eens zo heel gek.

Ieder jaar rond deze tijd spreekt MSCI met grote financiële instellingen over de invulling van haar belangrijkste indices. Het belang daarvan mag niet worden onderschat. De indices van MSCI zijn namelijk de meest gehanteerde benchmarks voor passieve en actieve beleggers.

Een telkens terugkerend thema is de potentiële opname van Chinese A-aandelen. Deze aandelen zijn genoteerd op de beurs van Shanghai en Shenzhen en waren tot voor kort zeer lastig te verhandelen voor (particuliere) beleggers. Met het opengaan van de Shanghai en Shenzhen connect is het tegenwoordig mogelijk om via de beurs van Hong Kong toegang te krijgen tot ongeveer 1.480 Chinese bedrijven. Omdat er bepaalde daglimieten zijn voor dit ‘kattenluikje’, waren grote passieve beleggers tot voor kort nog altijd niet zo happig op het voornemen van MSCI om Chinese A-aandelen op te nemen in haar wereld, regio en emerging market indices. Passieve beleggers willen immers de zekerheid hebben dat ze op of rond het slot van de dag kunnen handelen. Maar er waren ook andere bezwaren. En op dat terrein heeft China de afgelopen tijd de nodige stappen gezet.

Omdat de Chinese kapitaalmarkt nog altijd geen vrije markt is, heeft MSCI nu besloten om haar mogelijke, initiële opname van Chinese A-aandelen in omvang terug te brengen naar potentieel een half procent in de MSCI Emerging Markets index en, schrik niet, naar wel 0,1% in haar wereldindex. Dit zijn natuurlijk vreselijk lage wegingen, maar daarmee wordt wel een begin gemaakt van een traject dat zal leiden tot een China-weging in beide indices van maar liefst 40% respectievelijk 7%*.

Het opnemen van Chinese A-aandelen zal direct of indirect zijn weerslag gaan hebben op uw (pensioen)portefeuille met beleggingsfondsen en ETF’s. Helaas zal met name in passieve instrumenten de weging in onaantrekkelijke, grote Chinese staatsbedrijven erg groot zijn. Dat zit zo: De indices van MSCI worden samengesteld op basis van marktwaarde. Uit de laatste studie van het Amerikaanse zakenblad Forbes (2016: Global 2000) blijkt bijvoorbeeld dat van de tien grootste (marktkapitalisatie) bedrijven ter wereld er vier Chinese banken zijn (Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank en Agricultural Bank of China). Dit soort bedrijven krijgt hierdoor een groot aandeel in de China weging van MSCI. Dat is jammer, want als we iets hebben geleerd van onze jarenlange ervaring in China, dan is het wel dat je het merendeel van de Chinese bedrijven links moet laten liggen. En zeker als het gaat om de Chinese banken.

Wij vinden de meest aantrekkelijke bedrijven in andere bedrijfstakken, zoals online retail, verzekeringen en consumptiegoederen. In de komende dagen voeren we gesprekken en gaan we op bedrijfsbezoeken in Shanghai en Hangzhou om zelf een beter idee te krijgen welke Chinese bedrijven echt een plaats in onze portefeuilles verdienen.

* Totale weging van Chinese A-aandelen, H-aandelen (Hong Kong) en buiten China genoteerde aandelen, zoals bijvoorbeeld Alibaba op de beurs van New York.

Lodewijk van der Kroft, partner bij Comgest, doet komende week verslag voor DFT van een beleggersdelegatie naar China. Zij spreken in Shanghai en Hangzhou met diverse analisten, bedrijven en ambtenaren om een betere indruk te krijgen van de kansen en bedreigingen van beleggen in China. Comgest is een beheerder van € 21,8 miljard (per ultimo 2016) aan toevertrouwd vermogen dat wordt belegd in aandelen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
AEX528,03arrow-0,08% 22-09
AMX816,98arrow0,47% 22-09
ASCX1017,71arrow-0,09% 22-09
BEL-203957,96arrow-0,27% 22-09
FTSE 1007310,64arrow0,64% 22-09
CAC-405281,29arrow0,27% 22-09
SMI9136,72arrow0,03% 23-09
meer...
Meer Premium