Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Marleen Evertsz
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hoe lekker slaapt u?

04 FEB 2013

De goudprijs herstelde afgelopen vrijdag weer iets tot een koers van $1669 per Toz na de plotselinge daling van 1% de dag ervoor. Net als de prijs van goud stijgt ook de prijs van zilver naar $31,43 per Toz. Toch als wij het over de gehele linie bekijken lijken de edelmetaalkoersen te stagneren. Het goud doet hard zijn best, maar het doorbreken van de $1700 per Toz wil maar niet lukken. Ook de prijs van zilver blijft achter en lijkt zijn lang verwachte doorbraak maar niet waar te maken.

Dit zagen we afgelopen vrijdag ook terug in speculatieve netto long positie van goud op COMEX die sinds augustus 2012 weer op haar laagste niveau stond. De netto long positie wordt berekend door het verschil te nemen van de bullish long posities van hedgefondsen en andere niet-commerciële professionele beleggers die speculeren op een stijgende markt en de bearish short posities van de niet-commerciële professionele beleggers die speculeren op een dalende markt. Deze netto long positie wordt gezien als een belangrijke indicator voor de korte termijn sentiment in de derivatenmarkt.

Nu is de vraag of wij zijn aangekomen op een punt waar de financiële crisis minder acuut begint te worden of weten we het gewoon niet meer? Het is niemand ontgaan dat er op dit moment vreemde dingen in de wereld gaande zijn. Enerzijds lezen we alsmaar dat het goed met de wereldeconomie gaat en dat wereldwijd herstel is ingetreden. Terwijl we anderzijds de schulden zich maar opstapelen en wij aan de vooravond van een valutaoorlog staan waarbij Europa wel eens als de grote verliezer uit de bus kan komen.

Een opmerkelijke gebeurtenis in de afgelopen week was dat de twee grootste bullion banks in Zwitserland hun kosten hebben verhoogd voor het aanhouden van unallocated (niet toegewezen) goud. Unallocated goud staat op de balans van de bank. Klanten die unallocated goud bezitten hebben een vordering op de bank in de vorm van een edelmetaal tegoed en lopen daarom altijd tegenpartijrisico en systeemrisico. Aangezien de internationale lobby nog steeds niet erin geslaagd is om goud tot de tier 1 kapitaal te doen behoren willen deze banken van de unallocated goudposities af omdat zij hierdoor, met het opkomende Basel III, meer kapitaalreserves aan moeten houden.

Voor mij een opmerkelijk besluit omdat we wederom zien dat de wet en regelgeving deze banken ertoe dwingt afscheid te nemen van een keiharde activa op hun balans. Echter voor hun klanten wat mij betreft een geschenk uit de hemel. Hun klanten worden nu gedwongen hun unallocated goud om te zetten naar allocated goud. Hoewel ze hiervoor meer opslagkosten zullen moeten betalen zijn zij, mits zij hun edelmetaal specifiek kunnen identificeren door middel van bijvoorbeeld een baarnummer, nu eigenaar van het edelmetaal zelf. Dat betekent dat bij een eventueel faillissement van de bank de klant gewoon eigenaar is van het fysieke edelmetaal en crediteuren geen aanspraak meer op kunnen maken op de edelmetaalpositie van de klant.

Dat is geen slecht uitgangspunt met een wereldeconomie die voorlopig zwak zal blijven presteren zolang er geen geloofwaardige, duurzame oplossing in zicht is. Wereldwijd lijken de politieke leiders en centrale banken steeds meer een eigen pad te kiezen. De financiële markten zullen zeer volatiel blijven. Reële risico’s zullen steeds moeilijker zijn te doorgronden. De verantwoordelijkheid over ons financieel beheer en pensioenmanagement zal hoe dan ook steeds meer bij ons zelf komen te liggen. Ondertussen zeggen onze centrale banken en politiek leiders, gaat u maar lekker slapen. Wij zorgen wel voor uw welzijn.

Marleen Evertsz is mede-oprichter en managing partner bij GoldRepublic (www.goldrepublic.com), het online handelsplatform waar beleggers fysiek zilver en goud kopen. Marleen was voor de oprichting van het bedrijf werkzaam bij marketmaker Optiver. Zij was daar o.a. managing director van de Amerikaanse vestiging van het bedrijf. In deze column geeft Marleen haar persoonlijke mening over het betreffende onderwerp. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Vragen of reacties kunt u mailen naar m.evertsz@goldrepublic.com.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%
AEX516,71arrow-0,56% 18:05
AMX787,58arrow-0,05% 18:05
ASCX996,94arrow-0,38% 18:05
BEL-203902,17arrow-0,58% 18:05
FTSE 1007318,88arrow-0,07% 17:35
CAC-405087,59arrow-0,52% 18:05
SMI8883,78arrow0,11% 17:32
meer...
Meer Premium