Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Nico Bakker
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Mijn indicator

06 FEB 2013

In mijn serie artikelen over trends en trendvolgende indicatoren mag mijn Trade Indicator (TI) niet ontbreken. Het is een indicator die ik jaren geleden heb gebouwd. Het is een zogenaamde genormaliseerde prijsoscillator, die zowel de richting van de trend als het sentiment in het veld in één lijn aangeeft. Sta mij toe de componenten en de werkwijze van deze indicator uiteen te zetten.

In de gereedschapskist van de technisch analist is een vak ingericht voor trendvolgende indicatoren. Daar vindt u de diverse gemiddelde lijnen, de MACD van Gerald Apple, maar ook diverse zogenaamde Prijsoscillators. Een prijsoscillator is een kronkellijn rond de 0-lijn, die het verschil aangeeft tussen twee gemiddelde lijnen.

Zo is een 5-55 prijsoscillator het verschil tussen een 5-periode gemiddelde lijn (de korte component) en een 55-periode gemiddelde lijn (de lange component). Als de korte lijn de lange lijn opwaarts kruist, start er een stijgende trendfase. Zolang de prijsoscillator positief is, blijft de trend opwaarts gericht en overheerst de tendens tot stijgen. Bij een negatieve prijsoscillator geldt het omgekeerde. De grafische vorm van de oscillator is veelal een histogram ofwel streepjes op de nullijn (uptrend) of onder de nullijn (downtrend).

Hoog of laag

Een prijsoscillator schommelt rond de nullijn en laat normaal gesproken een mooie golfbeweging zien. Maar soms staat de prijsoscillator erg hoog, misschien zelfs te hoog en dan start er een countertrendbeweging. Als actieve belegger wil je dan wel wat winsten veiligstellen, niet waar?

Maar wanneer staat de meter te hoog? En als de meter te laag staat, wil je wellicht wat aankopen doen om te profiteren van een herstelbeweging. Maar wat is laag?
Er is een handige oplossing voor het aangeven van een te hoge of te lage stand van de prijsoscillator en dat is het zogenaamde normaliseren van een indicator. Hoe dat werkt vertel ik zo meteen. Eerst even uw statistiekkennis opfrissen.

De klok

U kent ongetwijfeld de ‘bell shaped’ curve, de Kromme van Gauss, die een normaalverdeling vertegenwoordigt. De Kromme geeft aan dat de meeste waarnemingen te vinden zijn in de buurt van een specifiek gemiddelde. Het komt minder vaak voor dat waarnemingen sterk afwijken van hun gemiddelde. Welnu, ver of dichtbij wordt uitgedrukt in standaarddeviatiewaarden, zoals afgebeeld in bijgevoegde figuur.
 

Foto: EIGEN FOTO

Deze kansverdeling toont aan dat 68% van alle waarnemingen valt binnen –1 en +1 standaarddeviatiewaarden, 95% binnen –2 en +2 en 99% binnen –3 en +3. Omgekeerd geredeneerd geldt derhalve dat de kans heel klein is dat een waarneming de –3 of +3 grens overschrijdt. Mocht dit toch het geval zijn, dan neemt de kans toe dat volgende waarnemingen naar het gemiddelde worden toegetrokken.

Kenners weten dat dit zogenaamde ‘Mean Reversion’ bewegingen zijn. Als dit gegeven losgelaten wordt op het verloop van een koers of indicator, dan indiceert de Kromme dat de kans toeneemt dat de koers naar zijn gemiddelde zal toe kruipen naarmate hogere of lagere standaarddeviatiewaarden worden bereikt.
De ‘klok’ impliceert een symmetrische verdeling, hetgeen marktgedrag veelal niet is. Op een ander moment zal ik hier verder aandacht aan besteden.

Het normaliseren

Hoe wordt een oscillator genormaliseerd en wat is het praktische gebruik er van?
De absolute waarde van de prijsoscillator wordt gedeeld door de standaardafwijking, berekend over de periode die gebruikt wordt als  parameter voor de lange moving average. In feite wordt de oscillator gecorrigeerd voor zijn eigen beweeglijkheid. Het resultaat is een prijsoscillator die er uitziet zoals we die kennen uit de diverse technische analyse software pakketten.

Echter, de schaalverdeling toont nu de diverse standaarddeviatiewaarden zoals ook vermeld bij de Kromme van de normaalverdeling. De broncode van de genormaliseerde oscillator kunt u bij mij opvragen. Grote voordeel is de herkenbaarheid en onderlinge vergelijkbaarheid. Bij een oscillatorwaarde van +3 weet u nu dat de koers extreem hoog staat en dat de kans op een correctiebeweging toeneemt. In bijgaande grafiek staat de genormaliseerde 5-55 prijsoscillator van de AEX afgebeeld. Laat ik de belangrijkste signaalfuncties kort toelichten.  

Trend en sentiment

Op de weekgrafiek staat in de bovenste helft de AEX barchart met de 5- en 55-gemiddelde lijnen. In de onderste helft staat de 5-55 prijsoscillator, die dus hetzelfde indiceert als beide MA’s, dat begrijpt u. Maar er staan twee extra horizontale lijnen op resp. +2 en -2 STD (standaarddeviatiewaarden), die dus de extreme waarde van de oscillator aangeven. Ik neem als voorbeeld +2 en -2, maar wellicht werkt u liever met +3 en -3, nog extremere afwijkingen.

Loop eens langs de oscillatorlijn en constateer dat bij een positieve oscillator een uptrend actief is. Bij een oscillatorstand boven +2 is de markt oververhit en groeit de kans op een correctie die daadwerkelijk wordt ingezet als de oscillator onder de +2 lijn duikt. Het omgekeerde geldt bij een negatieve oscillator met een stand lager dan -2 STD. Hoog en laag krijgen ineens herkenbare waarden, ziet u, waardoor de krijtstrepen op het beleggingsveld nog duidelijker worden. Mijn  TI-meter is o.a. opgenomen in het WallStreet Pro pakket van Keyword, ga daar eens mee experimenteren als u ervaring wilt opdoen met mijn trend-sentiment-indicator.

 

Foto: EIGEN FOTO

Disclaimer:

 

Nico Bakker is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan The Royal Bank of Scotland.
De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende  item en van de uitgever in dezen in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.6 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
AEX519,64arrow-0,78% 18-08
AMX788,01arrow-0,67% 18-08
ASCX1000,76arrow-0,89% 18-08
BEL-203924,78arrow-0,48% 18-08
FTSE 1007323,98arrow-0,86% 18-08
CAC-405114,15arrow-0,64% 18-08
SMI8874,35arrow-0,79% 18-08
meer...
Meer Premium