Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Nico Bakker
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

AEX Buienradar

27 FEB 2013 Nico Bakker

De turbulentie op de aandelenmarkten is heftig, krakende koersen, veel berengeweld op de korte termijn speelvelden. Maar de lange termijn ondertoon is nog steeds positief. Er is voldoende ruimte voor corrigerende tikken, althans dat indiceert mijn AEX Buienradar. Nog steeds zicht op 374 als  koersdoel. Dat is goed nieuws voor lange termijn trendvolgende beleggers. Laat ik voor hen uiteenzetten waarom mijn AEX Buienradar een groen speelveld weergeeft.

Rood en groen

Het systeem achter de AEX Buienradar is een geheel objectieve methode waar geen analistenhand aan te pas komt. Dat wil zeggen, de signalen komen middels vaste regels tot stand, geen interpretatie van de analist, geen subjectieve invullingen derhalve. Op de grafiek van de Buienradar teken ik wel extra kantelpunten en eventueel trendlijnen in om het landschap te verduidelijken, maar dat heeft geen invloed op de rode en groene maandbars die de chart sieren. Jawel, maandbars, dus per maand een hoog-laag-slot staaf om als zodanig de lange termijn ondertoon op het speelveld aan te geven. Rode bars indiceren een tendens tot dalen, groene bars illustreren een tendens tot stijgen.

Hoogste en Laagste

Wanneer kleuren de maandbars groen en wanneer rood? De kleur wordt bepaald door het breken van de hoogste of laagste koers in een specifieke terugkijkperiode. Voor de kenners meteen maar even de technische benaming, het is een HighestHigh[8]-LowestLow[8] breakoutsysteem. Nu in Jip- en Janneketaal een nadere uiteenzetting. De Buienradar kijkt steeds 8 perioden, ofwel 8 maanden terug, dit is de zogenaamde terugkijkperiode. Vervolgens wordt vastgesteld wat in de terugkijkperiode de hoogste en laagste koers is geweest. Dit zijn de kantelpunten of draaipunten van de Buienradar.

Laten we die HH8 (HighestHigh 8) en LL8 (LowestLow 8) noemen. Als dan de slotkoers van de actuele maand een slotkoers genereert boven het HH8 kantelpunt zullen de bars daarna groen zijn, want de praktijk leert dat na het uitnemen van het HH8 punt een tendens tot stijgen begint. De bars blijven groen zolang de slotkoers van de maanden daarna boven LL8 noteren. Mocht het sentiment omslaan, dan zal bij een maandslotkoers onder de LL8 van dat moment een tendens tot dalen aanvangen; de bars kleuren daarna rood.
U ziet het op bijgaande grafiek, de maandbars zijn altijd groen of rood, de Buienradar is altijd actief, geen neutrale stand, altijd positief of negatief.

Foto: DFT

Kantelpunten

In de vorige alinea heb ik de HH8 en LL8 punten besproken, de draaipunten van de Buienradar. Deze draaipunten zijn ook zichtbaar op de grafiek. De puntjes onder of boven de actuele maandbar geven aan waar op dat moment de omslagpunten van het sentiment liggen. Altijd makkelijk om van te voren te weten wanneer het landschap van kleur zal veranderen, niet waar? Want trendvolgers willen natuurlijk in actie komen wanneer de bars groen kleuren en op  het veld blijven spelen zolang dat door de Buienradar is toegestaan. U ziet duidelijk op de grafiek dat de omslagpunten meeschuiven richting het noorden naarmate de tendens tot stijgen overtuigende vormen aanneemt. Zie het maar als een ‘trailing stop’. Het omgekeerde geldt uiteraard als het landschap rood kleurt, dan schuift het omslagpunt mee omlaag.

Groen richting 374

In de maand januari van dit jaar is mijn AEX Buienradar op groen gesprongen. Dit kwam omdat de slotkoers van december 2012 boven de HH8 van dat moment noteerde. Voor de cijferaars onder u, de slotkoers was 342,71, het kantelpunt lag op 340,22, gelijk aan de High van september 2012, dat was toen de ‘hoogste maand’ in de terugkijkperiode. Ik weet nog goed dat ik in een van mijn analyses het kantelpunt op ruim 340 als voorwaarde heb genoemd om het beleggingsjaar 2013 hoopvol tegemoet te zien. Prachtig natuurlijk dat dankzij een eindsprint de Buienradar in januari dit jaar groen van start kon gaan. Sindsdien is er nog niet zoveel richting bijgekomen, maar dat is niet erg, het is immers een lange termijn meetsysteem.

Ik heb wat lijnen en extra steungrenzen ingetekend die indiceren dat op afgerond 320 op steunvorming gerekend kan worden, maar dat pas onder 281 de groene kleur zal verdwijnen. Ik kan u vertellen dat na de maand maart het kantelpunt opgetrokken zal worden naar 320, mits er geen dramatische dingen gebeuren. Boven in het veld ligt 374 als kantelpunt, een duidelijke top uit het verleden. Kortom, een groen speelveld met 281, 320 en 374 als duidelijke krijtstrepen. 

Updates

De AEX Buienradar is een methodiek met een maandelijkse update. Het is immers raadzaam om na elke maandbar te kijken waar op dat moment het kantelpunt ligt, of om vast te stellen of het sentiment is omgeslagen. Ik schrijf hiertoe voor u elke maand een nieuwsbrief, gratis in te zien op http://markets.rbs.nl/Nico-Bakker/Technische-Analyse Mag ik u uitnodigen de versie van februari eens na te lezen?

Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan The Royal Bank of Scotland(www.rbs.nl/markets).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%
AEX521,87arrow1,00% 18:05
AMX793,64arrow0,77% 18:05
ASCX1003,80arrow0,69% 18:05
BEL-203930,75arrow0,73% 18:05
FTSE 1007381,74arrow0,86% 17:35
CAC-405131,86arrow0,87% 18:05
SMI8963,83arrow0,90% 17:35
meer...
Meer Premium